ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 17,6% στις ενοποιημένες πωλήσεις το α’ εξάμηνο- Στα 26,6 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση 17,6% στις ενοποιημένες πωλήσεις το α’ εξάμηνο- Στα 26,6 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Με αύξηση στις ενοποιημένες πωλήσεις κατά 17,6%, στα 166,5 εκατ. ευρώ, έκλεισε το α’ εξάμηνο του 2020 ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 19,8%. Αναλυτικά, όπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2020 της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαμορφώνονται ως εξής: Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 166,5 εκατ. ευρώ έναντι 141,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019, αυξημένες κατά 17,6%.

Αναλυτικά:

Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 142,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27%. Τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν σε 16,3 εκατ. ευρώ, έναντι 18,6 εκατ. ευρώ, το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της Εταιρείας προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 0,9 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2019. Τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 7,2 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ.

Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 108,4 εκατ. ευρώ, έναντι 88,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, αυξημένη κατά 22,8%. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα € 108,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,7% σε σύγκριση με το 2019 λόγω εσόδων από αποζημιώσεις ασφαλίστρων. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ)1 ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ, έναντι 62,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019 αυξημένα κατά 16,2%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 33,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 25,1 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,8% σε σύγκριση με το 2019, καθώς κατά την προηγούμενη χρήση υπήρξαν έσοδα από αποτιμήσεις παραγώγων σε έργα στις ΗΠΑ, καθώς και έσοδα από αποζημιώσεις ασφαλίστρων

Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του α΄ εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 789,4 εκατ. ευρώ έναντι 747 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020, αυξημένη κατά 42,4 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων επενδυτικών δαπανών.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα και την πορεία της Εταιρείας, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης σημείωσε: «Παρά την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύει η παγκόσμια οικονομία και η χώρα μας, καταφέραμε κι αυξήσαμε τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας μας κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί μία ασφαλή επενδυτική επιλογή, καθώς δραστηριοποιείται στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, τομέα που χαρακτηρίζεται από ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά σε περιόδους κρίσης σαν κι αυτή που βιώνουμε, έχοντας παρουσία στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, και από την τοποθέτηση στην Εταιρεία μας συνολικού ποσού άνω των 68,5 εκατ. ευρώ από τέσσερα μεγάλα διεθνή funds, μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, η οποία εγκρίθηκε και τυπικά χθες από τους μετόχους μας. Η οικονομική ευρωστία της Εταιρείας, η ισχυρή μετοχική της βάση και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 1,5 δις. ευρώ που υλοποιούμε απρόσκοπτα στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας, συναπαρτίζουν το σταθερό έδαφος πάνω στο οποίο θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια, ώστε με σκληρή δουλειά να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε την Εταιρεία μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και να πρωταγωνιστούμε στον αγώνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15/7/2020 η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση του αιολικού πάρκου «Mountain Air» ισχύος 138 MW, στην πολιτεία του Idaho στις ΗΠΑ, στην Innergex Renewable Energy Inc. από την οποία αναμένεται να προκύψει κέρδος (IFRS) που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. δολάρια. Το αποτέλεσμα αυτό θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη του γ΄ τριμήνου 2020.

Μετά και την ως άνω πώληση, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται πλέον σε 1.373 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Ο Όμιλος διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.