Tesco: Οι καταναλωτές θα πνιγούν στην Ερυθρά Θάλασσα – Έκρηξη τιμών λόγω των Χούτι

Tesco: Οι καταναλωτές θα πνιγούν στην Ερυθρά Θάλασσα – Έκρηξη τιμών λόγω των Χούτι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αντάρτες Χούτι, αφορμώμενοι από την Υεμένη, επιτίθενται στα εμπορικά σκάφη που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα  

Εκτίναξη τιμών σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα λόγω της αναταραχής που έχουν προκαλέσει στις μεταφορές οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα «βλέπει» ο διευθύνων σύμβουλος της Tesco Plc, Ken Murphy, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.

«Το γεγονός ότι τα πλοία πρέπει να περάσουν από όλη την Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη επεκτείνει τους χρόνους αποστολής, περιορίζει τον ναυτιλιακό χώρο και αυξάνει τα έξοδα αποστολής» δήλωσε ο Murphy, προσθέτοντας: «Μοιραία, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης».

Υπενθυμίζεται πως οι αντάρτες Χούτι, αφορμώμενοι από την Υεμένη, επιτίθενται στα εμπορικά σκάφη που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση στα ναύλα και στα κόστη που αφορούν τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Έτσι, για άλλη μία φορά μετά την πανδημική κρίση, λιανοπωλητές όπως η Tesco εξετάζουν την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τους.

Τα σχόλια του Murphy απηχούν εκείνα άλλων αφεντικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ο Simon Roberts, διευθύνων σύμβουλος της J Sainsbury Plc, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αλυσίδα του σούπερ μάρκετ συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να μετριάσει τις επιπτώσεις των αναταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,3%

Στο μεταξύ, το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Ειδικότερα, επί του παρόντος, περίπου 200.000 εμπορευματοκιβώτια μεταφέρονται καθημερινά μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, από περίπου 500.000 την ημέρα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ινστιτούτο IfW Kiel.

Οι εκτροπές αύξησαν τα ταξίδια μεταξύ ασιατικών κέντρων παραγωγής και ευρωπαίων καταναλωτών έως και 20 ημέρες περισσότερο, δήλωσε ο Τζούλιαν Χινς, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου εμπορικής πολιτικής του IfW Kiel.

Στα ύψη τα ναύλα

Στο μεταξύ, στα ύψη έχει σκαρφαλώσει σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Freightos το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αφ’ ης στιγμής οι Ηouthi κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας…

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι θλιβερή για το παγκόσμιο εμπόριο… Ακόμη και με μια ισχυρή διεθνή ναυτική δύναμη να πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα, οι επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία συνεχίζονται. Ως αποτέλεσμα, οι επαναδρομολογήσεις εμπορευματοκιβωτίων μακριά από τη Διώρυγα του Σουέζ συνεχίζονται, με αποτέλεσμα το κόστος των θαλάσσιων ναύλων να αυξάνεται ραγδαία.

Τα μεγαλύτερα, πιο ακριβά ταξίδια οδηγούν σε αυξανόμενους ναύλους καθώς οι νέες τιμές βάσης και οι προσαυξήσεις καθορίζονται τον Ιανουάριο… Τα δεδομένα του Freightos Terminal δείχνουν ότι οι τιμές Ασίας – Β. Ευρώπης έχουν αυξηθεί κατά 173% σε σύγκριση με λίγο πριν τις ανακοινώσεις εκτροπής, σε περισσότερα από 4.000 δολ./FEU. Οι τιμές Ασίας – Μεσογείου έχουν διπλασιαστεί σε περισσότερα από 5.000 δολ./FEU. Αυτές οι τιμές είναι υπερδιπλάσιες από αυτές τον Ιανουάριο του 2019.

Οι μεταφορείς έχουν επίσης ανακοινώσει προσαυξήσεις που κυμαίνονται από 500 δολ. έως και 2.700 δολ. ανά εμπορευματοκιβώτιο, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές all-in που πληρώνουν οι αποστολείς.

Οι τιμές στην Ανατολική Ακτή της Β. Αμερικής έχουν ανέβει 52% στα 3.900 δολ./FEU, 30% υψηλότερα από το 2019. Ορισμένοι μεταφορείς έχουν ενσωματώσει σημαντικές προσαυξήσεις για τα εμπορευματοκιβώτια Ινδίας – Β. Αμερικής και πρόσθετες χρεώσεις 500 $/FEU για όλες τις αποστολές Ασίας – Β. Αμερικής, αρχής γενομένης από τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι τιμές στη Δυτική Ακτή έχουν επίσης ανέβει απότομα, αυξανόμενες πάνω από 1.000 δολ. ανά εμπορευματοκιβώτιο στα 2.713 δολ./FEU, πιθανώς αντανακλώντας κάποια μετατόπιση της ζήτησης στη Δυτική Ακτή για να αποφευχθεί ο αυξημένος χρόνος διέλευσης στην Ανατολική Ακτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: