Tesla: Προβληματισμός μετά τις απαγορεύσεις οχημάτων στην Κίνα  

Tesla: Προβληματισμός μετά τις απαγορεύσεις οχημάτων στην Κίνα  
epa06909211 A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018. Despite the ongoing trade war between the USA and China, Tesla chief executive Elon Musk earlier this month announced the deal with Chinese authorities to build a new electric car production plant in Shanghai, which will be the first outside the USA. The new auto plant plans to produce 500,000 cars a year. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Της Anne Sraders  

Η Tesla αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες σε μια από τις κρίσιμες βάσεις πελατών της, και κάποιοι αισιόδοξοι παρατηρητές της εταιρείας αρχίζουν και γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί.

Την Παρασκευή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κίνα απαγορεύει τη χρήση οχημάτων της Tesla από το προσωπικό του στρατού και των κρατικών εταιρειών εξαιτίας ανησυχιών που αφορούν την ασφάλεια. Η Κίνα φέρεται να ανησυχεί ότι τα οχήματα θα μπορούσαν να ηχογραφήσουν και να παρακολουθήσουν τους διαλόγους και τα τεκταινόμενα μέσα σε αυτά, στέλνοντας δεδομένα πίσω στην εταιρεία η οποία έχει έδρα στις ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον μετέφερε η Journal, επικαλούμενη πηγές της.

Παράλληλα, το Bloomberg μετέδωσε την Παρασκευή ότι τα οχήματα της Tesla θα απαγορευθούν από στρατιωτικές βάσεις και στρατόπεδα.

Η Tesla δεν απάντησε σε αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο. Η μετοχή της εταιρείας έπεφτε αρχικά κατά 3% την Παρασκευή το πρωί, προτού συμμαζέψει κάπως τις απώλειες στο 1%.

«Νομίζω ότι από μόνη της η είδηση δεν είναι κάτι ιδιαίτερο ως προς την επίδρασή της στην Tesla. Όμως, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Πεκίνο λέει πως ο Μεγάλος Αδερφός παρακολουθεί» είπε ο Dan Ives της Wedbush στο Fortune.

«Η ευρύτερη έγνοια» λέει, «η οποία πάντα υπήρχε μεταξύ των επενδυτών, ήταν κατά πόσο η Κίνα θα προσπαθούσε να κόψει τα φτερά της Tesla εάν αυτή γινόταν πολύ επιτυχημένη στη χώρα». Και προσθέτει: «Ο φόβος μεταξύ των μέχρι τώρα αισιόδοξων παρατηρητών είναι να μη μετατραπεί όλο αυτό σε μια χιονοστιβάδα».

Η Tesla έχει γίνει πολύ επιτυχημένη στην περιοχή. Ο αναλυτής της Morningstar, David Whiston, παρατήρησε σε σημείωμά του τον Φεβρουάριο ότι η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιμετωπίζει «κίνδυνο συγκέντρωσης πελατών» καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα αποτελούν συνολικά το 69% των εσόδων της για το 2020, σε σχέση με το 56% που ήταν το 2015.

Εντωμεταξύ, ο Ives εκτιμά ότι η Κίνα θα αντιστοιχεί στο 40% των παραδόσεων οχημάτων της Tesla έως το 2022.