Τέσσερις τρόποι που θα μειώσουν τις πιθανότητες να κολλήσετε κορωνοϊό στη δουλειά

Τέσσερις τρόποι που θα μειώσουν τις πιθανότητες να κολλήσετε κορωνοϊό στη δουλειά
Photo: pixabay.com
Μπορεί το γραφείο σας να μην έχει σε ισχύ μέτρα κατά του COVID αλλά αυτές οι 4 στρατηγικές θα μειώσουν τις πιθανότητες να κολλήσετε τον ιό στη δουλειά.

Της Dana G. Smith

Για την Goldman Sachs, τη Morgan Stanley, την Apple και άλλες χρηματοπιστωτικές και τεχνολογικές επιχειρήσεις, η Ημέρα της Εργασίας σηματοδότησε την έναρξη της ώθησης των εργαζομένων να επιστρέψουν στα γραφεία τους. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες και αντιδράσεις από τους εργαζομένους, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν επίσης αναστείλει τα πρωτόκολλα ασφαλείας COVID, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών τεστ, των εντολών για χρήση μάσκας, και των απαιτήσεων εμβολιασμού.

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας που ειδικεύονται στις επαγγελματικές ρυθμίσεις λένε ότι η ευθύνη για την ασφάλεια των εργαζομένων θα πρέπει να βαρύνει τους εργοδότες. «Το να βασίζεσαι σε ατομικούς ελέγχους για την έκθεση στον χώρο εργασίας είναι συνήθως ο πιο αδύναμος έλεγχος και όχι αυτό στο οποίο θέλουμε να στηρίζονται οι χώροι εργασίας», λέει η Marissa Baker, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρών ασθενειών.

Επικαιροποιήστε τον εμβολιασμό σας

Πρώτα απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι είστε εμβολιασμένοι και έχετε επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό σας. Ο FDA ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο αναμνηστικό εμβόλιο που στοχεύει ειδικά στις παραλλαγές BA.4 και BA.5 Omicron που προκάλεσαν το τελευταίο καλοκαιρινό κύμα. Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νέου αναμνηστικού δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά τα στοιχεία από τα προηγούμενα κύματα δείχνουν συντριπτικά ότι τα εμβόλια και τα αναμνηστικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.

Φορέστε μάσκα

Το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα, ακόμη και αν δεν το κάνει κανείς άλλος. Σύμφωνα με μια ανάλυση, μια καλά προσαρμοσμένη N95 μπορεί να σας προστατεύσει από το να κολλήσετε τον COVID-19 κατά τη στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο που δεν φοράει μάσκα για πάνω από μία ώρα, οπότε φορέστε οπωσδήποτε μία αν έχετε ένα τετ-α-τετ ή βρίσκεστε σε μια ομαδική συνάντηση. Και ανάλογα με τη σχέση σας με την ομάδα σας, είναι απολύτως λογικό να τους ζητήσετε να φορέσουν επίσης μάσκα όταν συναντιέστε πρόσωπο-με-πρόσωπο. Εάν και τα δύο άτομα φέρουν μάσκα, η προστασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες.

«Μια υψηλής ποιότητας, καλά προσαρμοσμένη μάσκα που παρέχει τόσο καλή εφαρμογή όσο και καλό φιλτράρισμα εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτείτε ατομικά από τον COVID-19», λέει η Baker. «Φυσικά, το όφελος αυξάνεται όταν όλοι φοράνε μάσκα, αλλά ειδικά για τις μάσκες υψηλής ποιότητας – τις N95, KN95 και KF94 – ήταν πάντα προστατευτικές για τον χρήστη».

Μια καλά προσαρμοσμένη μάσκα N95 (ή KN95 ή KF94) φιλτράρει το 95% των σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρόμετρου και με μεγαλύτερα σωματίδια αποδίδει ακόμη καλύτερα. (Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 μεταφέρεται με αιωρούμενα σωματίδια που κυμαίνονται σε μέγεθος από 0,3 έως 3 μικρόμετρα).

Κατά κανόνα, οι ιμάντες που περνούν πάνω από το κεφάλι είναι καλύτεροι από αυτούς που περνούν γύρω από τα αυτιά. Εάν δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα (όπως όταν τρώτε), σκεφτείτε να παρακάμψετε τον κοινόχρηστο χώρο του γραφείου και να πάρετε το γεύμα σας έξω ή κάπου με λιγότερο κόσμο.

Δώστε προτεραιότητα στον εξαερισμό

Ο τρίτος σημαντικός πυλώνας της ασφάλειας για τον COVID είναι το φιλτράρισμα του αέρα και ο εξαερισμός. Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου: Η μία είναι η αντικατάσταση του αέρα με νέο αέρα από το εξωτερικό και η άλλη είναι ο καθαρισμός του αέρα που ανακυκλοφορεί μέσα στο κτίριο. Ο απλούστερος τρόπος για να προσθέσετε εξαερισμό είναι να ανοίξετε ένα παράθυρο, οπότε αν αυτό είναι εφικτό στο γραφείο σας, κάντε το όποτε μπορείτε. Για κτίρια γραφείων όπου τα παράθυρα είναι σφραγισμένα, το φιλτράρισμα του αέρα μέσω του συστήματος HVAC είναι κρίσιμο.

Ρωτήστε τον εργοδότη σας αν το σύστημα HVAC του κτιρίου έχει ενημερωθεί από την έναρξη της πανδημίας. Η Shelly Miller, καθηγήτρια μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, η οποία ειδικεύεται στην ποιότητα του αέρα, συμβουλεύει τα κτίρια γραφείων να χρησιμοποιούν φίλτρο MERV 11 ή 13 (πριν από την πανδημία, τα περισσότερα κτίρια χρησιμοποιούσαν φίλτρο MERV 8). Παρόμοια με την αξιολόγηση των μασκών, οι βαθμολογίες MERV – που σημαίνει «ελάχιστη τιμή αναφοράς απόδοσης» – σας λένε πόσο αποτελεσματικά το φίλτρο απομακρύνει σωματίδια συγκεκριμένου μεγέθους. Το MERV 8 είναι εξαιρετικό στην απομάκρυνση μεγάλων σωματιδίων, όπως η σκόνη, αλλά όχι τόσο πολύ των μικροσκοπικών ιικών σωματιδίων. Τα φίλτρα MERV 11 και 13 απομακρύνουν πολύ καλύτερα τα σωματίδια των 0,3 έως 3 μικρομέτρων στα οποία ζει ο ιός SARS-CoV-2.

Εάν η εταιρεία σας δεν έχει ενημερώσει τα φίλτρα HVAC ή εάν μοιράζεστε συχνά ένα μικρό γραφείο ή μια αίθουσα συνεδριάσεων με άλλα άτομα, σκεφτείτε να αγοράσετε έναν προσωπικό καθαριστή αέρα. «Ένας τοπικός καθαριστής αέρα είναι πραγματικά χρήσιμος στη μείωση του τοπικού κινδύνου μετάδοσης», λέει η Miller. «Απλώς πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να καθαρίζει μια λογική ποσότητα αέρα που βρίσκεται στο χώρο που καταλαμβάνετε».

Όπως και με τις μάσκες, υπάρχουν ανεξάρτητες ομάδες που εξετάζουν και πιστοποιούν τους καθαριστές αέρα. Η Miller συνιστά την Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών, η οποία διαθέτει έναν ιστότοπο με πιστοποιημένους καθαριστές αέρα και το μέγεθος του δωματίου για το οποίο θα λειτουργήσουν.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία και την ομάδα σας

Τέλος, αν ανησυχείτε πραγματικά για την πολιτική COVID-19 της εταιρείας σας (ίσως εσείς ή ένα μέλος της οικογένειάς σας να είστε υψηλού κινδύνου), μιλήστε με έναν εκπρόσωπο του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. Η ομάδα ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει ειδικές διευκολύνσεις, για παράδειγμα, κάνοντας παραχωρήσεις ώστε να μπορείτε να εξακολουθείτε να εργάζεστε στο σπίτι ή να έχετε ένα υβριδικό πρόγραμμα. Εάν χρειάζεται να βρίσκεστε στο γραφείο, ίσως μπορούν να μετακινήσουν το γραφείο σας σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή.

Παρομοίως, μιλήστε στην ομάδα σας για τις ανησυχίες σας – μπορεί να υπάρχουν και άλλα άτομα που επίσης θέλουν να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις. Η διευθύντριά σας μπορεί να σας επιτρέψει να συμμετέχετε σε μεγάλες συσκέψεις εικονικά αντί να συνωστίζεστε σε μια αίθουσα συσκέψεων. Προτείνετε να διεξάγετε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ή συναντήσεις με πελάτες εκτός γραφείου, ίσως σε έναν περίπατο ή σε μια υπαίθρια καφετέρια. Το ίδιο ισχύει και για τις εκδηλώσεις εργασίας μετά το πέρας του ωραρίου – ζητήστε έναν υπαίθριο χώρο αν είναι δυνατόν. Ο στόχος είναι να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανή έκθεσή σας.

Εν τέλει, λέει ο Jim Link, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Society for Human Resources Management, η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών σχετικά με τις προσδοκίες για την ασφαλή επιστροφή στον χώρο εργασίας είναι ζωτικής σημασίας.

«Αυτή η επικοινωνία μπρος και πίσω ανοίγει πραγματικά χώρο για να προσπαθήσουμε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για την κουλτούρα της εταιρείας, τη δουλειά που πρέπει να γίνει, την επιτυχία της επιχείρησης και τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις δυνατότητες των εργαζομένων», λέει ο Link. «Αυτή η συζήτηση και ο διάλογος πιστεύουμε ότι θα αποφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για τον οργανισμό όσο και για τους εργαζομένους σε αυτόν».

Πηγή: fortune.com