Tετ-α-τετ Τσίπρα-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Tετ-α-τετ Τσίπρα-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

«Πληγή για το ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Για τις 14.30 (ώρα Βελγίου) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

Στη χθεσινή παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, τονίζοντας ότι «αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από τέσσερις μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών», ενώ έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως «αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».