Τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας – Τι θα συζητηθεί

Τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας – Τι θα συζητηθεί

Στο επίκεντρο θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, τη διασυνδεσιμότητα και την οικονομική συνεργασία και την ενέργεια και τις υποδομές.

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Σέρβου προέδρου Νίκολα Βούτσιτς, του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμάνας πρωθυπουργού, Βιόριτσα Ντάντσιλα, πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή η 5η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Πρόκειται για την 5η συνάντηση κορυφής του εν λόγω σχήματος από τον Σεπτέμβριο του 2017, κάτι το οποίο αποδεικνύει τη μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και τη σημαντική του συμβολή του στην περιφερειακή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και την ευρωπαϊκή προοπτική χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η διασυνδεσιμότητα και η οικονομική συνεργασία στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και τις υποδομές.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να σταθεί στο ότι η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υποστηρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη σταθερότητα και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα η Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται πολλαπλώς και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς, εμπορικούς ναυτιλιακούς, μεταφορικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αναδείξει τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στη Ν.Α. Μεσόγειο και τη Ν.Α. Ευρώπη.

Στο γεύμα εργασίας θα συμμετάσχει, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλγαρίας, και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέτζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας του Ισραήλ με χώρες της Ν.Α. Ευρώπης σε ζητήματα νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων και ενέργειας.