Τετραπλό «όχι» του κουαρτέτου στην κυβέρνηση

Τετραπλό «όχι» του κουαρτέτου στην κυβέρνηση
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται για τη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016. Μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος είναι το θέμα συνάντησης εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Από την κυβέρνηση, στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ θα ακολουθήσει και συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ποιες κυβερνητικές προτάσεις απορρίφθηκαν από τους δανειστές και τι πρόκειται πλέον να συμβεί.

Το ΕΤΕΑΝ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε αναπτυξιακή τράπεζα, καθώς θα ετίθετο θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Αυτή ήταν η απάντηση των θεσμών στο αίτημα της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα, αρμόδιοι παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων. Όπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση κινείται με πολύ «χαλαρούς» ρυθμούς, σε μια περίοδο, που θα έπρεπε το ενδιαφέρον να είναι επικεντρωμένο ακριβώς εκεί.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν βέτο και στον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, που ζητά τόσο η κυβέρνηση όσο και παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αποτέλεσμα, η κυβέρνηση να διαμηνύει ότι, εάν χρειαστεί, θα νομοθετήσει μονομερώς, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί εξαγγελία του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Πρόβλημα υπάρχει και με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η χορήγησή του πρέπει να έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, χωρίς να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων πρόνοιας. Το κόστος για τη χορήγησή του ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ, όμως ούτε στη συνάντηση της Τετάρτης, η κυβέρνηση κατάφερε να παρουσιάσει ένα σχέδιο περικοπής άλλων δαπανών, ώστε να προχωρήσει στην καταβολή του.

Εντονότατες διαφωνίες εγείρουν οι θεσμοί και στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, ζητώντας η φορολογική επιβάρυνση για τη νομιμοποίησή τους, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις να διαμορφωθεί από 100%-120%, την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως για να αποδώσει μια τέτοια ρύθμιση, η φορολογική επιβάρυνση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 45%.

Το κλίμα έχει βαρύνει και από την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς οι θεσμοί επιμένουν κυρίως στα θέματα της αγοράς ενέργειας, επιρρίπτοντας, μάλιστα ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη για καθυστερήσεις, ενώ φέρονται ανυποχώρητοι στο θέμα της παραχώρησης του 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή.