Τετράποδοι φίλοι από ατόφιο χρυσάφι – Τα ακριβότερα ζώα του κόσμου

pixabay.com

Οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν κάτι παραπάνω από συναισθηματική αξία.

Τα ζώα ήταν πάντα μέρος της οικονομίας και τα ποσά που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτά, μερικές φορές είναι εξωπραγματικά.

Κάπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ένα μοναδικό πρόβατο ράτσας Τέξελ που ονομάζεται «Double Diamond». Δεν πρόκειται για χρυσόμαλλο δέρας, σύμφωνα με το BBC Future, αλλά για ένα ζώο «μυώδες και γενετικά άρτιο». Τα τέξελ είναι περιζήτητα πρόβατα, τα οποία προέρχονται από μία φυλή που ζει στο μικρό νησί Τέξελ, ανοικτά της Ολλανδίας και πολλές φορές οι τιμές τους αγγίζουν πενταψήφια νούμερα. Στα τέλη του 2020, τρεις αγρότες το αγόρασαν με σκοπό την αναπαραγωγή για 411.300 ευρώ.

Ένας σκύλος ράτσας Μπόρντερ Κόλι διακρίνεται για την ευφυΐα και την εργατικότητά του. Είναι εξωστρεφής και αεικίνητος, καθοδηγεί με μαεστρία κοπάδια ζώων, ενώ εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του. Το πιο ακριβό τσοπανόσκυλο, είναι ο «Kim», ο οποίος αγοράστηκε για 33.300 ευρώ στην Ουαλία στις αρχές του 2021.

Μια από τις διάσημες αγελάδες της ράτσας Χολστάιν η «Missy», αγοράστηκε για 1,2 εκατ. δολάρια το 2009.

Τα Angus είναι μια ράτσα βοοειδών που αναπτύχθηκαν από ιθαγενή  ζώα των περιοχών Aberdeenshire και Angus στην Σκωτία. Το 2019, αγοράστηκε ο «SAV America 8018» από τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Charles W. Herbster, ο οποίος πλήρωσε 1,27 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στη Βόρεια Ντακότα.

Οι τιμές για ένα κατοικίδιο έχουν αυξηθεί ειδικά μετά την καραντίνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές ράτσες κουταβιών πωλούνται 3.500 ευρώ. Μαζί με τη σίτιση και τα άλλα έξοδα που απαιτούνται, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων καλύπτουν ακόμα μεγαλύτερα έξοδα.

Το υψηλότερο ποσό που καταβλήθηκε για ένα σκύλο είναι 10 εκατομμύρια κινέζικα γιουάν, για ένα θιβετιανό μαστίφ ονόματι «Big Splash». Αυτό σημαίνει 1,3 εκατ. ευρώ. Είναι μεγαλόσωμο, προέρχεται από τις νομαδικές φυλές του Θιβέτ, και χρησιμοποιείται για την προστασία των προβάτων από λύκους, αρκούδες και τίγρεις.

Τι συμβαίνει όμως με τις γάτες;

Μεταξύ των πιο ακριβών είναι η γάτα Σαβάνας, της οποίας ένα γατάκι κοστίζει 16.900 ευρώ.

Σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, η πλουσιότερη γάτα που υπήρξε ποτέ ήταν ο Μπλάκι (Blackie), ο οποίος το 1988 κληρονόμησε περιουσία 8,2 εκατ. ευρώ αφού ο, έμπορος αντικών, ιδιοκτήτης του, αποφάσισε να σνομπάρει την οικογένειά του υπέρ του Μπλάκι.

Από την άποψη κερδών, το αστέρι του διαδικτύου είναι η Grumpy Cat – το πραγματικό της όνομα «Tardar Sauce». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, άξιζε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ή 84,5 εκατ. ευρώ πριν πεθάνει σε ηλικία 7 ετών. Έπασχε από νανισμό αιλουροειδών, κάτι που πιθανότατα, ευθυνόταν για το μικρό της μέγεθος αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσούδας της. Είχε 1,5 εκατομμύριο followers στο Twitter, 2,4 εκατομμύρια στο Instagram και 8,5 εκατομμύρια ακολούθους στο Facebook.

Υπάρχει ακόμα, η γάτα της τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ, «Olivia Benson», στην οποία έχει δοθεί παρόμοια χρηματική αξία.