Τέξας εναντίον… Google για αντιμονοπωλιακή πρακτική

Τέξας εναντίον… Google για αντιμονοπωλιακή πρακτική
epa08257757 (FILE) - A man uses his mobile phone while walking past the Google logo in Singapore, 06 December 2019 (reissued 29 February 2020). Google has expanded travel restrictions on employees after a person tested positive for coronavirus at the company's Zurich. According to media reports, by March employees will see restrictions on traveling to Japan, South Korea, China, Iran and parts of Italy. EPA/WALLACE WOON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Αυτός ο Γολιάθ του Ιντερνετ χρησιμοποίησε την ισχύ του για να χειραγωγήσει την αγορά, να καταστρέψει τον ανταγωνισμό και να βλάψει εσάς, τους καταναλωτές», γράφει σε ανάρτησή του ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας.

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας ανακοίνωσε σήμερα ότι, σε συνεργασία με πολλές άλλες Πολιτείες, προσέφυγε εναντίον της εταιρείας Google, την οποία κατηγορούν για πρακτικές που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό στη διαχείριση των διαφημίσεων.

Η προσφυγή αφορά την «αντιανταγωνιστική συμπεριφορά» του ομίλου, τις «πρακτικές αποκλεισμού» και τις «παραπλανητικές δηλώσεις», διευκρίνισε ο Κεν Πάξτον, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter. Η ανάρτηση φέρει τον τίτλο: «Αυτός ο Γολιάθ του Ίντερνετ χρησιμοποίησε την ισχύ του για να χειραγωγήσει την αγορά, να καταστρέψει τον ανταγωνισμό και να βλάψει εσάς, τους καταναλωτές».

Ο Πάξτον δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι υπόλοιπες Πολιτείες που στρέφονται κατά της Google. Το κείμενο της μήνυσης δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στον ιστότοπο της υπηρεσίας.

«Όταν επισκέπτεσθε τον ιστότοπο ενός μέσου ενημέρωσης που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε, όπως είναι η Wall Street Journal ή η αγαπημένη σας τοπική εφημερίδα, πιθανότατα βλέπετε διαφημίσεις που τοποθετούνται εκεί από τη Google. Όμως η Google δεν λέει στο κοινό ότι χειραγωγεί τη διαφημιστική αγορά», υποστηρίζει ο Πάξτον στο βίντεο. «Δεν είναι δίκαιο που η Google στην πραγματικότητα εξάλειψε τον ανταγωνισμό και αυτοανακηρύχθηκε ηγέτιδα της διαδικτυακής διαφήμισης», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε επίσης δικαστικό αγώνα κατά της Google, κατηγορώντας την ότι έχει δημιουργήσει ένα «παράνομο μονοπώλιο» στην αναζήτηση στο διαδίκτυο και στη διαφήμιση. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1998, κατηγορείται ότι έκανε χρήση (και κατάχρηση) διαφόρων τεχνικών για να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της από την αγορά αυτή.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, πολλές άλλες Πολιτείες, όπως εκείνες του Κολοράντο και της Νεμπράσκα, ενδέχεται να προσφύγουν κατά της Google αύριο Πέμπτη, βάζοντας στο στόχαστρο τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της.

Πολλές ψηφιακές πλατφόρμες, όπως οι Amazon, TripAdvisor και Yelp έχουν ήδη καταγγείλει ότι η Google ευνοεί τις δικές της προσφορές στα αποτελέσματα των αναζητήσεων.