Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί η ΕΕ ελέγχει την κυριαρχία της Nvidia;

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί η ΕΕ ελέγχει την κυριαρχία της Nvidia;
ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 23: In this photo illustration, Nvidia logo is displayed on a mobile phone screen in front of a computer screen in Ankara, Turkey on November 23, 2023. Ahmet Serdar Eser / Anadolu (Photo by Ahmet Serdar Eser / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η κυριαρχία της αμερικανικής Nvidia στην αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η κυριαρχία της αμερικανικής Nvidia στην αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, με την Κομισιόν να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα πως είναι σε ετοιμότητα για λήψη μέτρων εάν αυτό χρειαστεί.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απεθυνόμενη προς την Nvidia, η ΕΕ έχει «ενοχλήσει» την εταιρεία για το ζήτημα χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται να ληφθεί κάποια δράση σε επίπεδο ρυθμιστικών αρχών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών -GPU- της Nvidia εκτιμώνται από τους φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων για την ικανότητά τους να επεξεργάζονται τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που απαιτείται για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Τα τσιπ έχουν γίνει ένα από τα πιο καυτά εμπορεύματα στον κόσμο της τεχνολογίας, με τους παρόχους cloud να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

Οι περιζήτητες μονάδες επεξεργασίας H100 της Nvidia την έχουν βοηθήσει να αποκτήσει μερίδιο αγοράς άνω του 80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπροστά από τους αντιπάλους της Intel και της Advanced Micro Devices (AMD).

Παρά τη συμπίεση της προσφοράς, η Βεστάγκερ δήλωσε ότι οι δευτερογενείς αγορές στην προμήθεια των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν να πυροδοτηθεί η καινοτομία και ο δίκαιος ανταγωνισμός.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι εταιρείες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ορισμένους περιορισμούς στη συμπεριφορά τους στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: