Τεχνητή νοημοσύνη: Η Microsoft παραδέχθηκε πως η Google είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Microsoft παραδέχθηκε πως η Google είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος
epa08979756 (FILE) - A Chinese woman walks past a 'Google' brand name and logo, near the Google office in Beijing, China, 03 August 2018 (reissued 01 January 2021). Alphabet, the parent company of internet giant Google, is due to publish their 4th quarter 2020 results on 02 January 2021. EPA/ROMAN PILIPEY *** Local Caption *** 54599547 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως ανέφερε η Microsoft στις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Η Google απολαμβάνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων και των βελτιστοποιημένων για τεχνητή νοημοσύνη τσιπ της, ανέφερε η Microsoft στις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών.

Τα σχόλια της Microsoft ήταν απάντηση σε διαβούλευση που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο σχετικά με το επίπεδο του ανταγωνισμού στη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να παράγει απαντήσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες απαντήσεις σε γραπτές προτροπές και αποτελεί παράδειγμα για το ChatGPT της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft και το chatbot Gemini της Google, έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις.

«Σήμερα, μόνο μία εταιρεία – η Google – είναι καθετοποιημένη με τρόπο που της παρέχει δύναμη και ανεξαρτησία σε κάθε επίπεδο AI, από τα τσιπ μέχρι ένα ακμάζον κατάστημα εφαρμογών για κινητά. Όλοι οι άλλοι πρέπει να βασίζονται σε συνεργασίες για να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται» σημειώνεται από την Microsoft προς την Κομισιόν.

Είπε ότι η αυτοπρομήθεια ημιαγωγών AI της Google θα της δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα επόμενα χρόνια, ενώ τα μεγάλα σύνολα ιδιόκτητων δεδομένων της από το Google Search Index και το YouTube της επιτρέπουν να εκπαιδεύσει Gemini.

«Το YouTube παρέχει ένα απαράμιλλο σύνολο περιεχομένου βίντεο- φιλοξενεί περίπου 14 δισεκατομμύρια βίντεο. Η Google έχει πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο- αλλά άλλοι προγραμματιστές AI δεν έχουν» σύμφωνα με την Microsoft.

Είπε ότι οι φωνητικοί βοηθοί με τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Google Assistant της Google και το Siri της Apple, δίνουν πλεονέκτημα και στις δύο εταιρείες.

«Βρίσκονται σε καλή θέση για να εξελίξουν και να αξιοποιήσουν τους αντίστοιχους υπάρχοντες φωνητικούς βοηθούς τους σε ηγετικές θέσεις στον τομέα της δημιουργικής AI. Οι νεοεισερχόμενοι και οι ανταγωνιστές της Google και της Apple δεν θα απολαμβάνουν τα ίδια πλεονεκτήματα» υποστήριξε η Microsoft.

Η Microsoft, της οποίας η επένδυση ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ για την καταπολέμηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, προσπάθησε επίσης να αποκρούσει τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τέτοιου είδους συνεργασίες μεταξύ της Μεγάλης Τεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων.

«Όλες αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις στηρίχθηκαν σε διαφορετικές μορφές επενδύσεων και συνεργασιών που τους επέτρεψαν να εισέλθουν και να επεκταθούν στον χώρο» ανέφερε.

Επισήμανε την Anthropic η οποία έχει ως επενδυτές την Google και την Amazon, τη γαλλική Mistral στην οποία η Microsoft έχει επενδύσει 15 εκατομμύρια ευρώ και την καναδική Cohere η οποία έχει ως επενδυτές την Salesforce και την Nvidia.

«Η ενθάρρυνση συνεργασιών υπέρ του ανταγωνισμού στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτραπεί η κάθετη ολοκλήρωση των εταιρειών με τρόπο που θα οδηγούσε σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» εκτίμησε η Microsoft.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com