Τεχνητή νοημοσύνη: Η Nvidia «βγάζει στο σφυρί» την τεχνολογία για τα τσιπ της

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Nvidia «βγάζει στο σφυρί» την τεχνολογία για τα τσιπ της
PARIS, FRANCE - AUGUST 11, 2024. Nvidia logo on the office building Photo: Shutterstock
Για να επιταχύνει την επικοινωνία chip-to-chip που απαιτείται για την κατασκευή και την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia σχεδιάζει να πουλήσει σε τρίτους μια τεχνολογία που θα συνδέει μεταξύ τους τα τσιπ, προκειμένου να επιταχύνει την επικοινωνία chip-to-chip που απαιτείται για την κατασκευή και την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia παρουσίασε τη Δευτέρα μια νέα έκδοση της τεχνολογίας NVLink, με την ονομασία NVLink Fusion, την οποία θα πουλήσει σε άλλους σχεδιαστές τσιπ, προκειμένου να τους βοηθήσει να κατασκευάσουν ισχυρά προσαρμοσμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με πολλαπλά τσιπ συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Η Marvell Technology και η MediaTek σχεδιάζουν να υιοθετήσουν την τεχνολογία NVLink, που ονομάζεται Fusion, για τα προσαρμοσμένα τσιπ τους.

Η Nvidia ανέπτυξε το NVLink πριν από χρόνια και χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων μεταξύ διαφόρων τσιπ, όπως στο GB200 της εταιρείας, το οποίο συνδυάζει δύο μονάδες επεξεργασίας γραφικών Blackwell με έναν επεξεργαστή Grace.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, έκανε την ανακοίνωση στο Taipei Music Center, όπου πραγματοποιείται η έκθεση Computex AI, από τις 20 έως τις 23 Μαΐου.

Εκτός από την παραγωγή της νέας τεχνολογίας, ο Χουάνγκ ανακοίνωσε το σχέδιο της εταιρείας να κατασκευάσει έδρα στην Ταϊβάν, στα βόρεια προάστια της Ταϊπέι.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ιστορία της Nvidia στην κατασκευή τσιπ και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στο λογισμικό που έχει αναπτύξει η εταιρεία για την υποστήριξή τους.

Ο Χουάνγκ σημείωσε ότι σε κάποιο σημείο οι παρουσιάσεις του αφιέρωναν το 90% του χρόνου τους στα γραφικά τσιπ της εταιρείας, αλλά αυτό έχει αλλάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, η Nvidia έχει ξεπεράσει τις ρίζες της ως κατασκευάστρια γραφικών τσιπ για βιντεοπαιχνίδια και έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη παραγωγό τσιπ που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη που έχει κατακλύσει τον κλάδο της τεχνολογίας από την κυκλοφορία του ChatGPT το 2022.

Η Nvidia σχεδιάζει CPU που θα λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft και θα χρησιμοποιούν τεχνολογία της Arm Holdings, όπως έχει προηγουμένως αναφέρει το Reuters.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης προγραμματιστών της εταιρείας τον Μάρτιο, ο Χουάνγκ περιέγραψε πώς η Nvidia θα τοποθετηθεί για να αντιμετωπίσει τη μετατόπιση των υπολογιστικών αναγκών από την κατασκευή μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στην εκτέλεση εφαρμογών που βασίζονται σε αυτά.

Παρουσίασε αρκετές νέες γενιές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Blackwell Ultra, το οποίο θα είναι διαθέσιμο αργότερα φέτος.

Τα τσιπ Rubin της εταιρείας θα ακολουθήσουν οι επεξεργαστές Feynman, οι οποίοι αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2028.

Η Nvidia παρουσίασε επίσης μια επιτραπέζια έκδοση των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της, με την ονομασία DGX Spark, που απευθύνεται σε ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης. Τη Δευτέρα, ο Χουάνγκ δήλωσε ότι ο υπολογιστής βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή και θα είναι έτοιμος σε «λίγες εβδομάδες».

Η Computex, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 1.400 εκθέτες, θα είναι η πρώτη μεγάλη συνάντηση στελεχών του κλάδου των υπολογιστών και των τσιπ στην Ασία από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει εκτεταμένους δασμούς για να πιέσει τις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com