Θα απέχει από την παρέλαση η ΔΗΜΑΡ

Θα απέχει από την παρέλαση η ΔΗΜΑΡ

Αντίθετη με την παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου - Αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ.

Την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έστειλε πρόσκληση και στη Χρυσή Αυγή, ανακοίνωσε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Αποτελεί σοβαρό ατόπημα και πρόκληση η επιλογή του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και τιμής του αντιφασιστικού αγώνα των Ελλήνων», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΗΜΑΡ.

«Ο περιφερειάρχης φαίνεται δεν έχει ενημερωθεί πως η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί από τις ανακριτικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση, ότι η ηγεσία της έχει προφυλακιστεί εξαιτίας αυτού, ότι έχει ως σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και την εγκαθίδρυση ναζιστικού καθεστώτος. Ο Περιφερειάρχης και η διοίκησή του πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη, τιμούν τα θύματα του ναζισμού και τιμωρούν τους νοσταλγούς του φασισμού, για αυτό αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής ολοκληρωτικού καθεστώτος και τις επιπτώσεις του. Έχουν τη δύναμη και τη θεσμική θωράκιση για την αντιμετώπιση των επιγόνων του ναζισμού. Καλούμε τον Περιφερειάρχη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ανακαλέσει αμέσως την πρόσκληση στους εκπροσώπους του μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Οι πολιτικοί άνδρες κρίνονται από τη στάση τους στα ζητήματα ουσίας και όχι στους τύπους. Αυτό επιβάλλουν τα ήθη των Ελλήνων και αυτό οφείλει να πράξει. Τέτοιο ήταν το ‘ΟΧΙ’ των Ελλήνων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετος με την πιθανή παρουσία στελεχών της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση τάχθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως θα δώσει το παρών στην παρέλαση, ωστόσο, είπε πως δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει σε περίπτωση που θα βρεθεί δίπλα σε χρυσαυγίτες βουλευτές.«Αυτό είναι θέμα. Να δούμε αν θα φύγω εγώ ή θα φύγουν αυτοί», είπε χαρακτηριστικά.

Απάντηση έδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία τονίζει ότι δεν έκανε κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος. Σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΦΕΚ Β’ 1488/6-10-2006), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα κατά του φασισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας