Θα αξίζει σύντομα η Apple 1 τρισεκατομμύριο δολάρια;

Θα αξίζει σύντομα η Apple 1 τρισεκατομμύριο δολάρια;

Η αξία της μετοχής της εταιρείας διεξάγει ένα ξέφρενο ανοδικό «ράλι». Πρόκειται για «φούσκα» ή θα κόψει όντως η Apple πρώτη το νήμα του 1 τρισεκατομμυρίου;

Η αξία της Apple υπερβαίνει πλέον τα 670 δισεκατομμύρια δολάρια. Σκεφθείτε πόσο τεράστιο είναι αυτό το μέγεθος. Η αγοραία αξία της Apple ξεπερνά εκείνη της Microsoft κατά 260 εκατομμύρια δολάρια, και εκείνη της Google – ενός άλλου μεγάλου «μεγαθήριου»-ανταγωνιστή – κατά 300 δισεκατομμύρια.

Πόσο παραπάνω μπορεί να ανέβει η μετοχή της Apple; Μπορεί κάποια μέρα να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια;

Ο θρυλικός επενδυτής Καρλ Άικαν πιστεύει κάτι τέτοιο. Ο ίδιος κατέχει ένα μερίδιο μετοχών στην εταιρεία, και σε πρόσφατη επιστολή του προς τη διευθυντική ομάδα ανέφερε ότι η μετοχή θα μπορούσε να αγγίξει τα 203 δολάρια.

Το ποσό αυτό είναι 80% πάνω απ’ την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Στο επίπεδο αυτό, η Apple θα άγγιζε σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια – ακόμα κι αν η τεχνολογική εταιρεία αγοράσει όσες μετοχές θεωρεί απαραίτητο να αγοράσει ώστε να δώσει ώθηση στην τιμή της μετοχής.

Δεν είναι όμως όλοι οι αναλυτές τόσο αισιόδοξοι. Ένας από τους λιγότερο αισιόδοξους, ο Μπράιαν Γουάιτ της Cantor Fitzgerald, έχει ορίσει ως τιμή-στόχο τα 143 δολάρια, που καταλήγει σε συνολική αξία 840 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όλη την εταιρεία.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι και μόνο το γεγονός ότι συζητάμε κατά πόσο η Apple θα μπορούσε να αξίζει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια είναι σημάδι μιας ανερχόμενης «φούσκας», σαν κι αυτή του 2000. Τότε, υπήρχαν πολλοί επενδυτές που σκέφτονταν ότι η Microsoft ή η Cisco Systems θα έφταναν σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι 15 χρόνια έχουν περάσει και ακόμα περιμένουμε αυτό το σενάριο να υλοποιηθεί. H Cisco αξίζει «μόνο» 135 δισεκατομμύρια – πολύ λιγότερο από το ιστορικό υψηλό το 2000.

Θα μπορούσε η Apple να έχει την ίδια μοίρα; Ο Κόλιν Γκίλις, αναλυτής στην BGC Partners, πιστεύει ότι αυτό είναι πιθανό. Τον προηγούμενο μήνα, έγραψε σε μια έκθεση ότι η Google έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αγγίξει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εφόσον το επιχειρηματικό μοντέλο της που εστιάζει στις υπηρεσίες και το λογισμικό θα αποδειχθεί πιο κερδοφόρο.

Και συνεχίζει να το πιστεύει. Ο ίδιος σημειώνει ότι η Google δεν εξαρτάται από ένα μόνο προϊόν, όπως η Apple με το iPhone που το τελευταίο τρίμηνο «ευθύνεται» για το 56% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.

Ο Γκίλις προσέθεσε ότι πιστεύει πως η Microsoft έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αγοραία αξία πριν απ’ την Apple.

Πάντως, φαίνεται αναπόφευκτο ότι κάποια εταιρεία θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, εφόσον μακροπρόθεσμα οι μετοχές ανεβαίνουν σε αξία.

Και πράγματι μια εταιρεία τα κατάφερε, για λίγο. Η PetroChina προσπέρασε το συγκεκριμένο όριο το 2007 όταν εισήχθη στη χρηματιστηριακή αγορά της Σαγκάης. Πλέον, όμως, η αξία της είναι στα 230 δισεκατομμύρια δολάρια. Μήπως η επόμενη εταιρεία που θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία θα προέρχεται επίσης από την Κίνα;

Η Alibaba έχει ήδη αγγίξει τα 285 δισεκατομμύρια δολάρια και ανεβαίνει. Αν η καταναλωτική δαπάνη συνεχίσει να αυξάνεται στην Κίνα, τότε η εταιρεία της οποίας ηγείται ο Τζακ Μα ίσως ξεπεράσει όλες τις υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Microsoft και Google…