Θα χάσει έμψυχο ταλέντο η Tesla λόγω της αρνητικής στάσης του Έλον Μασκ ως προς την τηλεργασία;

Θα χάσει έμψυχο ταλέντο η Tesla λόγω της αρνητικής στάσης του Έλον Μασκ ως προς την τηλεργασία;
Tesla logo displayed on a phone screen and Elon Musk's Twitter account displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Poland on April 24, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Alan Murray

Ο Elon Musk είναι εντελώς απρόβλεπτος. Το πιο πρόσφατο «κατόρθωμά» του είναι ένα email που «διέρρευσε» από τον ίδιο με τίτλο «Η απομακρυσμένη εργασία δεν είναι πλέον αποδεκτή». Ο ίδιος έγραψε:

«Όποιος επιθυμεί να δουλέψει με όρους απομακρυσμένης εργασίας πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο για τουλάχιστον (και εννοώ ‘τουλάχιστον’) 40 ώρες την εβδομάδα ή να αποχωρήσει από την Tesla. Αυτό είναι λιγότερο απ’ ό,τι ζητάμε από τους εργοστασιακούς εργάτες».

Οι άνθρωποι στους οποίους δεν αρέσει αυτό το μήνυμα, είπε αργότερα ο Musk, «θα πρέπει να προσποιηθούν ότι εργάζονται κάπου αλλού». Μήπως αυτή η ακαμψία σημαίνει ότι η Tesla θα χάσει κορυφαία ταλέντα; Ίσως. Αλλά ο Musk είναι sui generis. Ό,τι ισχύει γι’ αυτόν δεν ισχύει για άλλους CEO – όπως θα σας πει πρώτα απ’ όλους ο ίδιος.

Είμαι ελαφρώς πιο φιλικά διακείμενος προς τα σχόλια του Musk σύμφωνα με τα οποία οι επενδύσεις σε θέματα ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης) είναι μια απάτη. Οι αναγνώστες της στήλης CEO Daily του Fortune γνωρίζουν ότι είμαι υπέρ των επιχειρήσεων που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους κοινωνικούς στόχους. Αλλά οι επενδύσεις ESG είναι …tricky, για τρεις λόγους.

  • Πρώτον, δεν έχουμε ακόμη συμφωνημένα μεγέθη για τη μέτρηση των ESG. Χρειάστηκαν αιώνες για να δημιουργηθεί η χρηματοοικονομική υποδομή για την αξιόπιστη μέτρηση των αποδόσεων στους μετόχους. Όμως βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της μέτρησης των αποδόσεων προς άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Υπάρχει ακόμα μια έντονη νοοτροπία του τύπου «διαλέξτε όποιο μετρήσιμο μέγεθος σας βολεύει».
  • Δεύτερον, η συγκέντρωση των E (περιβάλλον), S (κοινωνία) και G (διακυβέρνηση) σε ένα πλαίσιο δημιουργεί σύγχυση. Μπορεί να υπάρχουν εταιρείες που κάνουν εξαιρετική δουλειά στο S, αλλά παραμελούν το E, ή το αντίστροφο. Και κανείς από όσους συνομιλώ δεν έχει σαφή ιδέα για το τι συνεισφέρει το G στην εξίσωση.
  • Τρίτον, η επένδυση χαρτοφυλακίου ESG δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση της εταιρικής αλλαγής. Αν οι μισοί επενδυτές αποφεύγουν, ας πούμε, τις εταιρείες άνθρακα, αυτό σημαίνει απλώς ότι οι άλλοι μισοί θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις για την αγορά των βρώμικων υλικών. Και ακόμη και αν όλοι οι επενδυτές της χρηματιστηριακής αγοράς γυρίσουν την πλάτη τους, θα υπάρχουν πάντα ιδιώτες επενδυτές πρόθυμοι να πάρουν απορριφθέντα περιουσιακά στοιχεία με αποδόσεις υψηλότερες της αγοράς.

Καλύτερα για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους επενδυτές να θεωρούν από κοινού τις εταιρείες υπεύθυνες. Μαζί, η επιρροή τους είναι αναπόφευκτη.

Παρεμπιπτόντως, το σχόλιο του Musk για τα ESG ήταν απάντηση στην είδηση ότι η Tesla βγήκε από τη λίστα ESG του δείκτη S&P 500 – αναμφίβολα επειδή παραβίασε μια σειρά από κανόνες. Αλλά ό,τι άλλο κι αν λέτε για τον Musk και την παραβίαση των κανόνων, αξίζει τα εύσημα καθώς σχεδόν μόνος του άλλαξε την επιχειρηματική δυναμική γύρω από το κλίμα. Πριν από την άνοδο της Tesla στην αγορά, οι εταιρικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος ακολουθούνταν ευλαβικά ως κοινωνική υποχρέωση. Μετά την άνοδο της Tesla, το κλίμα έχει αρχίσει να θεωρείται ως μια τεράστια ευκαιρία της αγοράς.

Πηγή: Fortune.com