«Θα διαθέσουμε 40 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες ΜμΕ»

«Θα διαθέσουμε 40 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες ΜμΕ»

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, CEO της Attica Ventures και ειδικός των επενδύσεων σε ελληνικές MμΕ, μιλάει αποκλειστικά στο FortuneGreece.

Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγορά του venture capital. Βρίσκεται πίσω από 12 επενδύσεις σε ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)-, εκ των οποίων τέσσερις είναι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όλες τους έχουν πετύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχουν κερδίσει πλήθος επιχειρηματικών βραβείων δημιουργώντας περισσότερες από 800 άμεσες νέες θέσεις εργασίας. Το 2011 του απονεμήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών το βραβείο αύξησης της απασχόλησης για την διαχρονική επενδυτική παρουσία της εταιρείας του και τη συμβολή της στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σήμερα βάζει το δικό του λιθαράκι για την δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας.

«Ξεκινάει έντονη επενδυτική περίοδος με συγκριμένες κινήσεις. Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός των επενδύσεων που θα γίνουν σε ελληνικές επιχειρήσεις. Από 25 εκατομμύρια ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια του Zaitech Fund ΙΙ προβλέπεται ότι θα αυτά θα αυξηθούν άμεσα σε 40 εκατομμύρια και θα διοχετευθούν μέσα στην επόμενη διετία σε καινοτόμες μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και CEO της Attica Ventures.

Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν από τους πρωτεργάτες του venture capital στην Ελλάδα και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του τον Ιούλιο του 2003, εποχή κατά την οποία άρχισαν δειλά δειλά και οι πρώτες επενδύσεις σε startups. Ήταν αρχές του 2002 όταν καθισμένος στο γραφείο του μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του έπεσε τυχαία πάνω στην είδηση της δημιουργίας του ΤΑΝΕΟ, αλλά και του νέου τότε νόμου για τα ΑΚΕΣ.

Για κάποιους το επιχειρηματικό περιβάλλον που σχηματιζόταν, με πρωτόγνωρα στοιχεία για τα ελληνικά δεδομένα, φάνταζε πεδίο άγνωστο και όποια επένδυση γινόταν σε νεοφυείς επιχειρήσεις λογιζόταν είτε ως διορατικότητα είτε ως επιχειρηματική «τρέλα». Οι μεγάλες τράπεζες μείωναν τη δραστηριότητα τους, και η αγορά είχε τότε ουσιαστικά 4-5 ενεργά funds. Τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί αν η τότε διοίκηση της AtticaBank δεν είχε εγκρίνει την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου για τη δημιουργία εξειδικευμένης εταιρίας διαχείρισης venture capital με στόχο τη συνεπένδυση με το ΤΑΝΕΟ. Η Attica Venture ξεκίνησε λοιπόν ως startup σε ένα μικρό παταράκι στο ισόγειο μαγαζί στην Ομήρου 32, με μια 4μηνη σύμβαση και έχει περάσει πλέον στην αντίπερα όχθη, αυτή της χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η κρίση έδωσε νέο προσανατολισμό στις ελληνικές venture capital, οι οποίες επενδύουν σημαντικά ποσά σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «για την Attica Ventures έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κλάδος των τροφίμων, της τεχνολογίας, της ενέργειας, της αγροκαλλιέργειας και του τουρισμού, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται καινοτόμες ιδέες που προέρχονται από άλλους κλάδους».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει άλλωστε σημαντικές προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος βασισμένου στην καινοτομία. Πρωτεύοντα ρόλο στο εν λόγω εγχείρημα διαδραματίζει το Συμβούλιο Καινοτομίας, που συστάθηκε το τελευταίο διάστημα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Παπαδόπουλος συμμετέχει ενεργά αφού είναι ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό του Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου προχωρούν στις κινήσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της πολιτικής προώθησης της καινοτομίας, εισηγούνται τη λήψη μέτρων προς την κυβέρνηση και αποτελούν σημείο επαφής των επιχειρήσεων και της επιστημονικής κοινότητας με την πολιτική ηγεσία.

Αποτελεί δε τον «άνθρωπο κλειδί» που έφερε στην Ελλάδα το Yozma Fund, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του Ισραήλ, το οποίο εκπονεί για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης έρευνες αναφορικά με το πώς μπορεί να γίνει περισσότερο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

«Δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές για την αγορά του venture capital, καθώς προβλέπεται, μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία, η διοχέτευση ποσού άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Αν αυτό συνδυαστεί με εφαρμογή κινήτρων για τους επενδυτές και με δεδομένη τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την ύφεση θα είναι σημαντική περίοδος για την αγορά με πολλές επενδυτικές ευκαιρίες». Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 οι δαπάνες για την καινοτομία ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού θα είναι διπλάσιες σε σύγκριση με το τρέχον πρόγραμμα, καθώς αυξάνονται από 4 % στο 8 %.

Αν κάτι ξέρει να κάνει καλά αυτό είναι σίγουρα η αξιολόγηση των επιχειρηματικών ιδεών που «πέφτουν» στο τραπέζι και ζητούν τη συμβολή του. Με δεδομένο ότι το ρίσκο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναπόφευκτο, ο CEO της Attica Ventures, προκρίνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις που παρουσιάζουν business plans στα οποία περιγράφονται λεπτομερώς η ιδέα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, οι αγορές στόχοι, τα δίκτυα διανομής, η τεχνολογική καινοτομία, ο ανταγωνισμός και η εμπορική στρατηγική. Με άλλα λόγια, επενδύονται χρήματα σε νέους επιχειρηματίες που έχουν στόχους και γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς να τους υλοποιήσουν.

Την τελευταία δεκαετία στην Attica Venture – η οποία διαχειρίζεται σήμερα συνολικά κεφάλαια ύψους 65 εκ. ευρώ με επενδυτές την Attica Bank, το ΤΑΝΕΟ και ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές– έχουν εξεταστεί πάνω από 2.000 επιχειρηματικά σχέδια. Όσον αφορά τον κ. Παπαδόπουλο πιστεύει στην αναγκαιότητα δημιουργίας κουλτούρας επιχειρηματικότητας αλλά και ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να μην κάψουμε τον ενθουσιασμό και τη δυναμική του οικοσυστήματος, μια που με βάση και τη στατιστική, λίγες είναι αυτές οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να φτάσουν μακριά και με ουσιαστικά οικονομικά αποτελέσματα. «Σήμερα η συζήτηση περί start up σε αρκετές περιπτώσεις μου θυμίζει τα ΜΟΠ της δεκαετίας του 80 και το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ του 99. Όλοι έγιναν ειδικοί, μέντορες, και επιχειρηματιολογοι. Για αυτό και θέλει πολλή δουλειά, σωστό πλαίσιο, επιμονή και υπομονή για να δούμε αποτελέσματα και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόδα, με όμορφα ρούχα και πόζες, είναι τρόπος ζωής με ρίσκο, αποτυχίες και πολύ κόπο».

Διαβάστε περισσότερα: 

Δέκα χρόνια Attica Ventures

Το μεγαλύτερο Ισραηλινό fund στην «υπηρεσία» της κυβέρνησης