Θα έχουμε νέα κρίση μετά το Brexit; Αυτό προβλέπει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών

Θα έχουμε νέα κρίση μετά το Brexit; Αυτό προβλέπει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών
epa05348122 US Treasury Secretary Jack Lew attends during the economic dialogues of the eighth round of the US-China strategic and economic dialogues at Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, 06 June 2016. The 8th US-China Strategic and Economic Dialogue and the 7th round of US-China high-level consultation on people-to-people exchange are held in Beijing on 06 and 07 June 2016. EPA/WU HONG

Τι δήλωσε ο Τζακ Λιου για τις αγορές, την ανάπτυξη και την πορεία της Βρετανίας από εδώ και στο εξής.

Η αναταραχή της παγκόσμιας αγοράς από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit δεν μοιάζει με την απαρχή μιας ακόμα χρηματοοικονομικής κρίσης, δήλωσε τη Δευτέρα στο δίκτυο CNBC ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Η πρόκληση για τους παγκόσμιους ηγέτες είναι να παράσχουν σταθερότητα και να προωθήσουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο Λιου, αν και αναγνώρισε ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα αποτελέσει μια ακόμα οικονομική αντιξοότητα διεθνώς, αλλά και για τις ΗΠΑ.

Δεδομένων όλων αυτών, ο Λιου δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία καταγράφει αρκετά καλές επιδόσεις. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις στη Βρετανία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit.

Ενώ ο αντίκτυπος στις χρηματοοικονομικές αγορές από την ψήφο υπέρ του Brexit ήταν έντονος, μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, δήλωσε ο Λιου. Πρόσθεσε ότι μια ψήφος των Βρετανών υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ θα ήταν το καλύτερο για την παγκόσμιες οικονομίες και τη γεωπολιτική σταθερότητα.

Οι αγορές συναλλάγματος βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «ιδιαιτέρως ευμετάβλητη στιγμή» λόγω της ανισορροπίας της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Λιου, τονίζοντας ότι παρακολουθεί τις συναλλαγματικές ισοτιμίες πολύ στενά. «Η μονομερής δράση παρέμβασης θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι πιστεύει πως ένα ισχυρότερο δολάριο αντανακλά μια ισχυρότερη αμερικανική οικονομία και ότι η ισχύς του είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Ο Λιου αναφέρθηκε και στην υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι περισσότερο προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν ένα Brexit τώρα απ’ ό,τι θα ήταν το 2008.