Θα είναι ο Ιούνιος του 2024 ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα;

Θα είναι ο Ιούνιος του 2024 ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα;
Τουρίστες βγαίνουν από την έξοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, καθώς θα κλείσει, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024. Κλειστός θα παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, από τις 12 μέχρι τις 5μμμ. Σύμφωνα με την καιρική πρόγνωση, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, με συνθήκες καύσωνα να επικρατούν στις περισσότερες περιοχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανησυχία στους ειδικούς για τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο Ιούνιος του 2024 εκτιμάται ότι θα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις. Ο Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αυτός ο Ιούνιος πιθανότατα θα είναι ο πιο ζεστός από όλους τους προηγούμενους, με τις θερμοκρασίες να είναι εξαιρετικά υψηλές τόσο στις μέγιστες όσο και στις ελάχιστες τιμές.

Αυτό το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών δημιουργεί ένα συνεχές θερμικό στρες στους ανθρώπους, το οποίο είναι πιο επιβαρυντικό από έναν μεμονωμένο καύσωνα λίγων ημερών. Οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα βρίσκονται πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή, με μόνο τον Μάιο να αποτελεί εξαίρεση. Ειδικά σε Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο και Κρήτη, οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές εδώ και 12 μήνες, δείχνοντας μια ανησυχητική αλλαγή στο κλίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δρ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι το 2007 είχαν καταγραφεί 44,8 βαθμοί Κελσίου στο κέντρο της Αθήνας, αλλά το φετινό Ιούνιο οι υψηλές θερμοκρασίες είναι συνεχείς και αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, οι βροχοπτώσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, κάνοντας τον φετινό Ιούνιο όχι μόνο θερμό αλλά και ξηρό.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω της υψηλής ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης στα δάση, ενώ οι ισχυροί άνεμοι συμβάλλουν στο φαινόμενο του hot-dry-windy. Επιπλέον, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, με αποκλίσεις 2-3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι συνθήκες καύσωνα της θάλασσας είναι ιδιαίτερα έντονες στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Θάλασσα του Λεβάντε, εντείνοντας την ανησυχία για την επίδραση αυτών των θερμοκρασιών στο περιβάλλον και την καθημερινή ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: