Πώς η ΕΕ «βάζει χέρι» και στο crowdfunding

Πώς η ΕΕ «βάζει χέρι» και στο crowdfunding

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει φόρο στις ιστοσελίδες χρηματοδότησης (crowdfunding) όπως το Kickstarter.

Σήμερα, η επιλογή του crowdfunding – της χρηματοδότησης απ’ το κοινό δηλαδή – είναι το πρώτο βήμα των νέων επιχειρήσεων που αναζητούν χρήματα για το ξεκίνημα τους.

Αρκετές φορές, έχουν συγκεντρωθεί εκατομμύρια ευρώ μέσα απ’ τις καμπάνιες αυτές, καθιστώντας τη διαδικασία αυτή έναν επικερδή συνδυασμό επένδυσης, εμπορίου και χρηματοδότησης.

Η σκέψη είναι πως εκείνοι οι οποίοι «στηρίζουν» οικονομικά τα projects θα πρέπει να πληρώσουν φόρο προστιθέμενης αξίας ( ΦΠΑ ) επί των προϊόντων που τελικά λαμβάνουν.

Οι υποστηρικτές αρκετές φορές επιβραβεύονται με δώρα ή την δυνατότητα να αγοράσουν το προϊόν πριν βγει στις αγορές και ενδεχομένως με κάποια έκπτωση.

Κάπως έτσι, το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, γιατί να μην φορολογούνται οι συναλλαγές στις καμπάνιες χρηματοδότησης, όπως και κάθε άλλη εμπορική αγορά;

Η επιτροπή για τον φόρο προστιθέμενης αξίας, ανακοίνωσε πως:

«Δεδομένου ότι η ανταμοιβή μέσα απ’ τη διαδικασία του crowdfunding είναι ένα χρηματοδοτικό μέσο που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις μικρές επιχειρήσεις ή τα άτομα που έχουν ένα project, προκύπτει το ζήτημα αν οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να υπόκεινται σε φόρους, πριν ακόμα αναπτύξουν δραστηριότητα».

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν μέσω crowdfunding παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, δημιουργώντας ένα γόνιμο έδαφος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Δείτε ακόμα: Οι πιο απίθανες ιδέες που συγκέντρωσαν εκατομμύρια δολάρια από δωρεές