Θα γίνει η παγκόσμια διανομή των εμβολίων κατά του COVID-19 πιο ισότιμη;

Θα γίνει η παγκόσμια διανομή των εμβολίων κατά του COVID-19 πιο ισότιμη;
epa08966497 (FILE) - A nurse prepares a dose of the Oxford/AstraZeneca Covid-19 vaccine at the NHS vaccine mass vaccination centre that has been set up in the grounds of Epsom Race Course, in Surrey, Britain 11 January 2021 (reissued 26 January 2021). AstraZeneca has denied reports of a reduced efficiacy of its COVID-19 vaccine. EPA/DOMINIC LIPINSKI / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Grady McGregor

Την Τετάρτη, η Γκάνα παρέλαβε το πρώτο φορτίο εμβολίων από τον COVAX, την παγκόσμια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παροχή ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια για τον COVID-19.

Η παραλαβή ίσως σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη μέχρι τώρα κατεύθυνση της διανομής του εμβολίου που είναι συντριπτικά υπέρ των πλουσιότερων κρατών.

«Σήμερα είναι η ιστορική στιγμή που σχεδιάζαμε και για την οποία δουλεύαμε τόσο σκληρά» ανέφερε σε δήλωσή της στο Twitter η Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef. «Με την πρώτη αποστολή αυτών των δόσεων, ανταποκρινόμαστε στην υπόσχεση του COVAX ότι οι άνθρωποι από τις φτωχότερες χώρες δεν θα μείνουν πίσω στην κούρσα για τα εμβόλια».

Ο ΠΟΥ και η Unicef ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι η Γκάνα παρέλαβε 600.000 δόσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκε από τη βρετανική AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παράγεται από το Serum Institute της Ινδίας.

Οι πρώτες δόσεις θα δοθούν σε εργαζομένους πρώτης γραμμής στον κλάδο της υγείας και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Γκάνα. Η χώρα έχει πάνω από 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 582 θανάτους που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο ΠΟΥ σχεδιάζει να διανείμει 2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέσω του COVAX το 2021 σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος. Την Τρίτη, ένας υπουργός της ινδικής κυβέρνησης είπε ότι οι αρχικές αποστολές εμβολίων του COVAX από το Serum Institute, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής εμβολίων, θα σταλούν σε χώρες σε όλη την Αφρική.

Το Serum Institute προειδοποίησε στις αρχές της εβδομάδας ότι οι παγκόσμιες παραλαβές του εμβολίου ίσως καθυστερήσουν εν μέσω των προσπαθειών της Ινδίας να εμβολιάσει πρώτα τον δικό της πληθυσμό. Η αποστολή εμβολίων της Τετάρτης, όμως, ίσως ενισχύσει τις ελπίδες ότι το Serum Institute θα ανταποκριθεί στη δέσμευσή του να προμηθεύσει τον COVAX με 240 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca το πρώτο μισό του έτους.

Οι ειδικοί θεωρούν εδώ και καιρό τον COVAX ως το πιο ισότιμο κανάλι διανομής εμβολίων του COVID-19, αλλά η πρωτοβουλία καθυστέρησε να …πάρει μπρος καθώς τα πλούσια κράτη ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα προλάβει να αγοράσει απευθείας εμβόλια από τους παρασκευαστές, αντί να βασιστούν στον COVAX για την παγκόσμια διανομή των εμβολίων.

Αυτήν την εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreysus, κατηγόρησε τις πλουσιότερες χώρες ότι ανταγωνίζονται τον COVAX ως προς την εξασφάλιση συμφωνιών με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων. «Κάποιες χώρες υψηλού εισοδήματος προσεγγίζουν τους παρασκευαστές για την εξασφάλιση περισσότερων εμβολίων, κι αυτό επηρεάζει τις συμφωνίες με τον COVAX» τόνισε ο αξιωματούχος.

Πηγή: Fortune.com