Θα γίνει τελικά η Ιταλία η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη;

Θα γίνει τελικά η Ιταλία η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη;
pexels
Αν οι Ιταλοί αποφασίσουν να αποδεχτούν την κάνναβη, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ιταλία ίσως ακολουθήσει την τρέλα που επικρατεί με την κάνναβη. Ένα εθνικό δημοψήφισμα που θα νομιμοποιεί την κάνναβη μπορεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Αν οι Ιταλοί ψηφοφόροι αποφασίσουν να αποδεχτούν την κάνναβη, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος σχετικά με την κάνναβη έχουν συγκεντρώσει ήδη πάνω από 500.000 υπογραφές, το ελάχιστο που απαιτείται για τη διενέργεια ενός εθνικού δημοψηφίσματος. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για μια απενοχοποιητική ψήφο, που θυμίζει αυτό που έγινε σε 18 αμερικανικές πολιτείες. Με το 57% των Ιταλών ψηφοφόρων να αναμένεται να υποστηρίξουν την πρόταση, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Sondaggi Bidimedia, η Ιταλία έχει μια σημαντική πιθανότητα να αλλάξει το παρόν περιοριστικό σύστημά της, στο πιο φιλελεύθερο στην Ευρώπη.

Μια νέα προσέγγιση στην κάνναβη θα μπορούσε να έχει οικονομικά οφέλη, όπως δείχνει και η εμπειρία από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η αγορά της Ιταλίας για την ψυχαγωγική χρήση του ναρκωτικού αξίζει περίπου 8 δισ. ευρώ, έναν μέσο όρο που προκύπτει από τον ερευνητή Piero David του National Research Council. Στην παρούσα φάση, αυτό πρόκειται για ευλογία για τις τοπικές και ξένες εγκληματικές οργανώσεις που κυριαρχούν στο παράνομο εμπόριο κάνναβης στην Ιταλία. Αλλά μόλις νομιμοποιηθεί και φορολογηθεί στο 75%, περίπου στην ίδια κατηγορία με τα τσιγάρα, θα προσθέσει 6 δισ. ευρώ ετησίως στο ταλαιπωρημένο κρατικό ταμείο της Ιταλίας.

Μάλιστα, θα εξοικονομηθούν περισσότερα χρήματα από τις λιγότερες δίκες και φυλακίσεις. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης σε μικρές ποσότητες και η χρήση της για ιατρικούς λόγους είναι νόμιμη. Αλλά η πώληση και η παραγωγή της αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το κράτος κρατά ουσιαστικά το μονοπώλιο στην παραγωγή για τη νόμιμη χρήση, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Η ιατρική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 30% σε ετήσια βάση, στον 1,1 τόνο το 2020, σύμφωνα με τα δεδομένα του κράτους. Το να επιτραπεί σε νέους παίκτες να παράξουν κάνναβη για περισσότερες χρήσεις θα μπορούσε να προσθέσει 35.000 νέες θέσεις εργασίας, αναφέρουν οι υποστηρικτές. Αυτό δεν είναι κάτι παράλογο: Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που συνδέονται με τη νόμιμη κάνναβη διπλασιάστηκαν σε 321.000 σε τρεις μέρες, δηλώνει το marketplace, Leafy.

Η Ιταλία θα μπορούσε να κερδίσει και πλεονέκτημα στο χρηματιστήριο. Η απόφαση του Καναδά το 2018 να νομιμοποιήσει την χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς προκάλεσε μια φρενίτιδα από ΙΡΟ, αλλά αυτό αναμένεται να επεκταθεί και στην Ευρώπη.

Όπως δείχνει η εμπειρία από τις ΗΠΑ, όταν τα μεμονωμένα κράτη μπαίνουν στην αγορά της κάνναβης, τα οικονομικά πλεονεκτήματα γίνονται ορατά σε όλους. Προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Αμερική. Αν η Ιταλία περάσει αυτή τη γραμμή, οι Ευρωπαίοι γείτονές της είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν.

Πηγή: Reuters