Θα καταφέρει η εφαρμογή Slack να «σπάσει» το σερί κακών αρχικών δημόσιων προσφορών της Silicon Valley την επόμενη εβδομάδα;

Θα καταφέρει η εφαρμογή Slack να «σπάσει» το σερί κακών αρχικών δημόσιων προσφορών της Silicon Valley την επόμενη εβδομάδα;
Τα βλέμματα των επενδυτών συγκεντρώνει η αρχική δημόσια προσφορά- Η αξία της Slack αναμένεται να αποτιμηθεί στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

των Sonali Basak, Chrystal Tse και Ellen Huet

Bloomberg

Η αξία της Slack Technologies Inc. αναμένεται να αποτιμηθεί από τους επενδυτές στα 16-17 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν η εταιρεία προβεί σε αρχική δημόσια προσφορά την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των εξελίξεων.

Η αποτίμηση αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλεπόμενα έσοδα και στον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης της γνωστής εταιρείας λογισμικού, δήλωσαν οι πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Η αναμενόμενη αξία ξεπερνά κατά πολύ τα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια – την αποτίμηση που προέκυψε από τον τελευταίο γύρο ιδιωτικής χρηματοδότησης τον περασμένο Αύγουστο. Είναι πάντως παρόμοια με την αποτίμηση που σχετίζεται με τις πωλήσεις μετοχών της εταιρείας στην ιδιωτική αγορά· τον Απρίλιο, οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές σε τιμή που συνολικά αντιστοιχεί σε αποτίμηση αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Slack.

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Η Slack σχεδιάζει να αρχίσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στις 20 Ιουνίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι προσδοκίες των επενδυτών που σχετίζονται με την αποτίμηση αξίας βασίζονται σε ορισμένους βασικούς μαθηματικούς τύπους: η Slack ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει έσοδα ύψους τουλάχιστον 590 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2020 που λήγει τον Ιανουάριο. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αγγίζει το 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να εξασφαλίσει έσοδα σχεδόν 900 εκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2021, και οι επενδυτές επιδιώκουν να αποτιμήσουν την αξία της εταιρείας στο 20πλάσιο των προβλεπόμενων εσόδων, ανέφεραν οι πηγές.

Κι αυτό συμβαίνει παρόλο που ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των εσόδων επιβραδύνθηκε από το 110% και το 82% κατά τα οικονομικά έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα.

Η Slack ανέφερε σε έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα σχέδιά της για αύξηση των εσόδων και μείωση των λειτουργικών ζημιών θα της επιτρέψουν ποτέ να γίνει κερδοφόρα.

Η Slack αναπτύσσει επίσης συνεργασίες με άλλες εταιρείες λογισμικού. Η εταιρεία Dropbox Inc., η γνωστή εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού διαχείρισης εγγράφων που εισήχθη στο χρηματιστήριο πέρυσι, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενσωμάτωσε την πλατφόρμα της Slack στο προϊόν της που διαθέτει για τους χώρους εργασίας.

Σε αντίθεση με έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών τεχνολογίας που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο φέτος μέσω παραδοσιακών αρχικών δημόσιων προσφορών, η Slack μπαίνει στο χρηματιστήριο μέσω μιας ασυνήθιστης απευθείας εγγραφής. Η εταιρεία δεν θα εκδώσει νέες μετοχές για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την ίδια. Αντίθετα, θα επιτραπεί στους επενδυτές της να αρχίσουν να πουλάνε αμέσως υφιστάμενες μετοχές.

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές από εταιρείες νέων τεχνολογιών ακολουθούν ανοδική πορεία φέτος. Την περασμένη Τρίτη, η CrowdStrike Holdings Inc. συγκέντρωσε 612 εκατομμύρια δολάρια σε μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές που έγιναν ποτέ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Η Goldman Sachs Group Inc., η Morgan Stanley και η Allen & Co. είναι σύμβουλοι της Slack. Η Bloomberg Beta, το τμήμα επιχειρηματικών κεφαλαίων της Bloomberg LP, είναι επενδυτής στη Slack.