Θα «μεταναστεύσει» τελικά η Ford στο Μεξικό;

Εδώ και καιρό ακούγονται οι φήμες ότι η Ford θα μεταφέρει την παραγωγή από το Κεντάκι στο Μεξικό.  Ποιός ο ρόλος του Τραμπ στην απόφαση;

Ο Ντόναλντ Τραμπ  σε ανακοινωσή του δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ford Motor Co, Μπιλ Φορντ Τζουνιορ, τον διαβεβαίωσε ότι η εταιρία δε θα μεταφέρει τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής από το Κεντάκι στο Μεξικό.

Ωστόσο, η εταιρία δηλώνει ότι η απόφαση αφορά στη διατήρηση της γραμμής παραγωγής ενός οχήματος, σε αμερικανικό έδαφος.

«Δούλεψα σκληρά με τον Μπιλ Φορντ προκειμένου η μονάδα βιομηχανικής παραγωγής Lincoln, να παραμείνει στο Κεντάκι. Είμαι υπόχρεος στην πολιτεία του Κεντάκι για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έδειξαν!» ανέφερε νωρίτερα, ο Τραμπ στο Twitter.

Ωστόσο, ο Φορντ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει σχέδιο για το κλείσιμο μονάδων στις ΗΠΑ και ότι είναι πιθανό ότι δε θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια υπό τους όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει υπογράψει με τους εργαζόμενους και η ισχύ των οποίων θα λήξει το 2019.

Η Κριστίν Μπέικερ, εκπρόσωπος της Ford, δήλωσε ότι η εταιρία «επιβεβαίωσε με τον εκλεγμένο πρόεδρο, ότι η γραμμή παραγωγής του οχήματος Lincoln, το οποίο παράγεται στη βιομηχανική μονάδα του Λούισβιλ, θα παραμείνει στο Κεντάκι».

«Ελπίζουμε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ, αλλά και το Κογκρέσο θα υλοποιήσουν πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και θα επιτρέψουν την παραμονή της αναφερόμενης μονάδας παραγωγής, εντός των ΗΠΑ» τόνισε σε ανακοίνωσή της, η Μπέικερ.

Η εταιρία παράγει τα μοντέλα Ford Escape και Lincoln MKC SUV στη μονάδα παραγωγής του Λούισβιλ, στο Κεντάκι, το οποίο ο Τραμπ αναφέρει ως “μονάδα βιομηχανικής παραγωγής Lincoln,” με τη Ford ν’ απασχολεί 4.700 εργαζόμενους, ενώ στην ίδια περιοχή, η εταιρία έχει κι ένα εργοστάσιο παραγωγής φορτηγών, στο οποίο παράγει οχήματα τύπου pickup, αλλά και οχήματα SUV.