Θα μιλάμε με δελφίνια; Το νέο project της Google που υπόσχεται επανάσταση στη φύση
- 30/06/2025, 18:30
- SHARE

Υπάρχουν επιστήμονες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσουν τους ήχους που παράγουν τα δελφίνια — και αυτό μπορεί να έχει κοσμοϊστορικές συνέπειες. «Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να μιλάμε με τα ζώα», δήλωσε ο Drew Purves, επικεφαλής του τμήματος φυσικού περιβάλλοντος της Google DeepMind, σε πρόσφατο επεισόδιο του επίσημου podcast της εταιρείας.
Το ερευνητικό εργαστήριο AI εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του DolphinGemma, ενός «μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που χρησιμοποιεί ηχητικά δεδομένα από δελφίνια για να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τον τρόπο επικοινωνίας τους».
Το εγχείρημα, που διεξάγεται σε συνεργασία με ερευνητές του Georgia Tech και το πεδίο μελέτης του Wild Dolphin Project, έχει στόχο να αποκωδικοποιήσει τα σήματα που χρησιμοποιούν τα δελφίνια για να επικοινωνούν — και να δημιουργήσει ήχους που θα τους επιτρέψουν να απαντήσουν. «Το μοντέλο λαμβάνει τους ήχους, τους απομονώνει, τους μετατρέπει σε tokens και ουσιαστικά τους εντάσσει στον κόσμο της μεγάλης γλωσσικής μοντελοποίησης», εξήγησε ο Purves. «Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς χρησιμοποιείται η AI για τη μελέτη της επικοινωνίας των ζώων σε επίπεδο που πριν δεν ήταν εφικτό».
Αυτού του είδους τα μοντέλα θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη συλλογική γνώση της ανθρωπότητας, είπε.
«Το μεγαλύτερο μέρος όσων κάνουμε τώρα είναι να γεμίζουμε κενά πληροφόρησης», σημείωσε. «Αλλά καμιά φορά, η πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει μέσα από αυτές τις στιγμές αφύπνισης, όπου οι άνθρωποι σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη αλλάζουν τη σχέση τους με τη φύση».
Τέτοιες έρευνες διεξάγονται εδώ και χρόνια. Το Earth Species Project, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2017, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αποκωδικοποιήσει την επικοινωνία μη ανθρώπινων ειδών. Το βασικό της μοντέλο, το NatureLM-audio, είναι το «πρώτο μεγάλο μοντέλο ήχου-γλώσσας στον κόσμο για ήχους ζώων» και έχει στόχο να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίζουν και να ταξινομούν είδη — ακόμη και να αναγνωρίζουν ήχους από είδη που δεν έχουν καταγραφεί ξανά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της.
Μία από τις ήδη εντυπωσιακές διαπιστώσεις τους είναι ότι πολλά είδη — όπως οι ελέφαντες, οι αφρικανικοί γκρι παπαγάλοι και οι μαρμοσέτες — έχουν ονόματα μεταξύ τους, σύμφωνα με τη συνιδρύτρια και CEO του Project, Katie Zacarian, η οποία μίλησε σχετικά στο συνέδριο Axios AI+ SF Summit.
Το όραμά τους είναι να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αυτή ώστε να «επανενώσουν τους ανθρώπους με τη φύση με τρόπο που να ευνοεί την ευημερία όλων των ειδών — και όχι να επιτείνει τις υπάρχουσες προκλήσεις που σχετίζονται με την εκμετάλλευση και την υποταγή της φύσης».
Και στο τέλος, ίσως οι άνθρωποι να μην είναι πλέον στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. «Κάποτε κοιτάξαμε το σύμπαν και ανακαλύψαμε ότι η Γη δεν ήταν το κέντρο του», δήλωσε ο Aza Raskin, συνιδρυτής και πρόεδρος του Earth Species Project, στο Scientific American. «Αυτά τα εργαλεία θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τα πάντα».