Θα ντυθεί ξανά «Άι Βασίλης» ο Ντράγκι για χάρη της ευρωζώνης;

Θα ντυθεί ξανά «Άι Βασίλης» ο Ντράγκι για χάρη της ευρωζώνης;
epa05997499 Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB) and Chair of the European Systemic Risk Board, attends a hearing of the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) in Brussels, Belgium, 29 May 2017. Daghi attends the hearing to present and discuss the ECB's perspective on economic and monetary developments. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Το πρακτορείο Bloomberg αναρωτιέται εάν ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ετοιμάζει νέα δώρα για να τονώσει την μειωμένη ανάπτυξη της ευρωζώνης.

 

Αν υπάρχει ένας Άι Βασίλης για την ευρωζώνη, αυτός είναι ο Μάριο Ντράγκι, εκτιμά το Πρακτορείο Bloomberg. Κατά την διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσφερε στη νομισματική ένωση πλούσια δώρα που απέτρεψαν την κατάρρευση του ευρώ, κράτησαν τις τράπεζες ζωντανές και διευκόλυναν την οικονομική ανάκαμψη. Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, με το κλίμα στην Ευρώπη να σκιάζεται από τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης, το ερώτημα είναι αν ο Ντράγκι θα ανακοινώσει νέα δώρα στη συνέντευξη Τύπου της 13ης Δεκεμβρίου.

Δυστυχώς, αυτή τη φορά είναι μάλλον απίθανο η ΕΚΤ να τονώσει τα πνεύματα. Οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προτιμήσει να τηρήσει στάση αναμονής πριν προσφέρει κάποια νέα υποστήριξη. Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την λήξη το προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όπως το ξέρουμε. Ο πληθωρισμός κινείται στο 2%, ελάχιστα πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Οι συμφωνίες για αυξήσεις στους μισθούς, ιδιαίτερα στη Γερμανία, διασφαλίζουν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σύντομα. Άρα η ΕΚΤ μπορεί να αποσύρει το ισχυρότερο εργαλείο της, που είχε επισύρει τις επικρίσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών του Βορρά.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, η πολιτική των επανεπενδύσεων θα προσφέρει άφθονα κίνητρα. Ωστόσο οι επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν ο Ντράγκι διαθέτει άλλα μυστικά δώρα για να χαρίσει. Εξάλλου, ο διαρθρωτικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 1% τον Νοέμβριο. Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που αποδόθηκε σε έκτακτους παράγοντες. Αν όμως πρόκειται για την αρχή των χειρότερων που έρχονται; Οι άνεμοι του προστατευτισμού που έρχονται από τον Ατλαντικό και η αυτοκτονική οικονομική συμπεριφορά της Ιταλίας επιβάλλουν σύνεση. Δύο είναι οι πιθανοί τρόποι απάντησης της ΕΚΤ. Ο πρώτος είναι να μεταθέσει ημερομηνία της καθοδηγητικής πολιτικής για την αύξηση των επιτοκίων, που επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για το επόμενο φθινόπωρο. Ο δεύτερος είναι να χορηγήσει νέα φθηνά δάνεια στις τράπεζες. Όμως η ΕΚΤ θεωρεί τους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης «γενικά ισορροπημένους». Επιπλέον, η παρούσα χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για την αναγγελία νέων μέτρων στήριξης. Ο Ντράγκι αποχωρεί στα τέλη Οκτωβρίου και ο αντικαταστάτης του μπορεί να έχει διαφορετικό σκεπτικό.

Αν η ΕΚΤ εγκαινίαζε νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των τραπεζών, αυτό θα εκλαμβανόταν σαν δώρο προς τις ιταλικές τράπεζες. Φυσικά η αυτοπεποίθηση της ΕΚΤ θα αποδεικνυόταν πως είναι λανθασμένη αν η οικονομική επιβράδυνση είναι σημαντική τους προσεχείς μήνες. Προς το παρόν πάντως μην περιμένετε γενναιόδωρα Χριστούγεννα. Ακόμη και ο Αι Βασίλης πρέπει να ξεκουράζεται κάπου-κάπου, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.