Θα πρέπει η κυβέρνηση να εντείνει την παρακολούθηση των πολιτών για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό;

Θα πρέπει η κυβέρνηση να εντείνει την παρακολούθηση των πολιτών για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό;
epa08292023 A tourist wearing a protective face mask visits Disneyland Paris theme park, in Marne-la-Vallee, near Paris, France, 13 March 2020. Disneyland Paris is to close on 15 March 2020 due to the ongoing coronavirus outbreak. France will ban all gatherings of more than 100 people, Prime Minister Edouard Philippe announced on 13 March 2020. Over 2,870 cases of COVID-19 infections and 61 deaths have been confirmed so far in France. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON EDITORIAL USE ONLY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα κάλεσε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook και η Amazon για να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους τα δεδομένα που συλλέγουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των επιδημιών.

του Robert Hackett

Πόσο θα άλλαζε η στάση σας απέναντι στην κρατική παρακολούθηση των πολιτών εάν αυτή θα βοηθούσε στον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού;

Πολλές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να παρακολουθούν τις μετακινήσεις των ανθρώπων με την ελπίδα να καταπολεμήσουν την πανδημία. Η Κίνα, για παράδειγμα, βασίστηκε στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να εντοπίσει ποιος ήρθε σε επαφή με φορείς του ιού και με ποιο τρόπο. Επιπλέον, θέσπισε καραντίνες για ολόκληρες περιοχές, τις οποίες και εφάρμοσε με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δημοσιεύει το πού βρίσκονταν οι ασθενείς πριν νοσηλευτούν, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το GPS του τηλεφώνου, τις συναλλαγές με την πιστωτική κάρτα, και βίντεο παρακολούθησης. Και το Ισραήλ χρησιμοποιεί αντιτρομοκρατική τεχνολογία για να παρακολουθεί μέσω κινητών τηλεφώνων τους ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό.

Οι ΗΠΑ, αντιθέτως, βρίσκεται ακόμα πίσω σε σχέση με αυτές τις χώρες ως προς την εφαρμογή πολιτικών παρακολούθησης για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα κάλεσε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, το Facebook και η Amazon για να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους τα δεδομένα που συλλέγουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των επιδημιών. Θα μπορούσαν, άραγε, οι πληροφορίες που διαθέτουν πολλές από αυτές τις τεχνολογικές εταιρείες να συμβάλλουν στην πρόβλεψη του ξεσπάσματος μιας επιδημίας, τον προσδιορισμό του ευπαθούς πληθυσμού, και τη διαχείριση του φόρτου εργασίας των νοσοκομείων;

Το Facebook ήδη χρησιμοποιεί ανωνυμοποιημένα δεδομένα για την κατάρτιση «χαρτών πρόληψης ασθενειών», τους οποίους στη συνέχεια προσφέρει σε οργανισμούς δημόσιας υγείας. Η Google είπε ότι δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα δικά της ανωνυμοποιημένα σύνολα δεδομένων για την παρακολούθηση της μετάδοσης παθογόνων από άνθρωπο σε άνθρωπο, ισχυριζόμενη ότι οι πληροφορίες που διαθέτει δεν μπορούν να προσαρμοστούν για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέσπισε νόμους που της έδωσαν διευρυμένες εξουσίες παρακολούθησης – υποτίθεται προς όφελος της προστασίας των πολιτών. Με το πέρασμα του χρόνου, η δημόσια υποστήριξη προς αυτή τη νομοθεσία μειώθηκε.

Ως προς την τρέχουσα κρίση, ακόμα και υποστηρικτές της προστασίας της ιδιωτικότητας, όπως ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ron Wyden, παραδέχονται ότι η χρήση δεδομένων των πολιτών για την καταπολέμηση της επιδημίας έχει νόημα «εφόσον οι πληροφορίες θα φυλαχθούν με ασφάλεια, θα διαγραφούν εφόσον πάψουν να χρησιμοποιούνται, και δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Αμερικανών πολιτών από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», όπως δήλωσε ο ίδιος στη Wall Street Journal.