Θα προλάβει τελικά η Ευρώπη να σώσει τα φετινά Χριστούγεννα;

Θα προλάβει τελικά η Ευρώπη να σώσει τα φετινά Χριστούγεννα;
pexels
Πώς απαντούν οι αναλυτές της JP Morgan.

Καθώς πλησιάζει ο Δεκέμβριος και δεδομένου ότι οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει οδηγήσει πολλές κυβερνήσεις στην επιβολή αυστηρών περιορισμών, ένα ερώτημα παραμένει.

Θα σωθούν τελικά τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη;

Οι αναλυτές της JP Morgan απαντούν καταφατικά προβλέποντας πως οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν κατά την εορταστική περίοδο.

Τα αυστηρά μέτρα που έχουν υιοθετήσεις οι χώρες της γηραιάς ηπείρου, όπως η Γερμανία που είναι σε μερικό lockdown ή η Γαλλία και η Ελλάδα που είναι σε καθολικό lockdown, έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον κλάδο των υπηρεσιών, εγείροντας ανησυχίες για την διάρκεια των περιορισμών αυτών.

Το μερικό lockdown της Γερμανίας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, ενώ οι περιορισμοί στη Γαλλία στις 1 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα είναι επίσης σε γενικό lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Όσες χώρες έχουν επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς έχουν ορίσει ημερομηνία λήξης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως τα μέτρα θα λήξουν αυτόματα. Απαιτείται πρώτα σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στην χώρα μας, το ίδιο υποστήριξε χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέφυγε να δεσμευθεί για την επαναλειτουργία της εστίασης από τον Δεκέμβριο. Προδιαθέτοντας, ωστόσο, θετικά τους Γερμανούς υποστήριξε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία της εστίασης αποτελεί ο περιορισμός των νέων κρουσμάτων κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.

«Δεδομένου του όγκου των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα τον Δεκέμβριο, είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει γνωστό κατά πόσο θα τηρηθεί το χρονοδάγραμμα», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Μάκι, οικονομολόγος της JPMorgan. «Πιστεύουμε ότι θα τηρηθεί», προσθέτει.

«Τα lockdowns θα πρέπει να χαλαρώσουν λίγο πριν την εορταστική περίοδο ώστε να ενισχύσουν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα λίγο πριν τις διακοπές», σημειώνει αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής εκ νέου περιορισμών με το νέο έτος. Θα πρέπει να την δούμε αυτή την πιθανότητα, λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην κούρσα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κρίνει επίσης πως ως τώρα έχουν γίνει αρκετά για την ανάσχεση των εξάρσεων του ιού.

Εξετάζοντας την κινητικότητα των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες συγκριτικά με τα δεδομένα της πρώτης φάσης της πανδημίας, η JPMorgan κατέληξε πως Γερμανία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία έχουν ρίξει τόσο τα ποσοστά κινητικότητας ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την πανδημία σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Επιπλέον, χώρες που υιοθέτησαν από νωρίς επιπλέον περιορισμούς, όπως η Ιρλανδία, η Σλοβακία και η Ολλανδία, παρατηρεί η JPMorgan, καταγράφουν ήδη σημαντική μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων- εξέλιξη την οποία υπογράμμισε και το πρακτορείο Bloomberg τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι λίγο νωρίς για πανηγυρισμούς.

«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες θα είναι αρκετοί για να θέσουν υπό έλεγχο του ιού, τουλάχιστον για τώρα», καταλήγει ο Μάκι.