Θα ρίξει τη βόμβα ο Μάριο Ντράγκι;

Θα ρίξει τη βόμβα ο Μάριο Ντράγκι;
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi testifies before the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, September 23, 2015. The ECB needs more time to assess if it will have to beef up its 1 trillion euro plus asset-buying program, ECB President Draghi said, confounding some expectations that the bank was ready to expand quantitative easing. REUTERS/Yves Herman - RTX1S1NI

Μείωση επιτοκίων και παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αναμένουν οι αναλυτές.

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα σήμερα στη συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.  Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων και θα παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προκειμένου να ενδυναμώσει την ανάπτυξη και να πετύχει το στόχο για τον πληθωρισμό.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve στις 16 Δεκεμβρίου, με την απόκλιση που παρατηρείται στην πολιτική των δύο κεντρικών τραπεζών να αποτυπώνεται και στις αγορές.

Απώλειες κατέγραφε το ευρώ με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ εν αναμονή της απόφασης . Η προοπτική πρόσθετων αγορών κρατικού χρέους από την ΕΚΤ στηρίζει τα ομόλογα αναφοράς και διατηρεί την απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου στο επίπεδο ρεκόρ του -0,45% και του 10ετούς Bund στο 0,48%.

Μετά τα σχόλια της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν αυτή την εβδομάδα, που άφησε να εννοηθεί ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για μια αύξηση των επιτοκίων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου είναι σταθερή στο 0,94%, κοντά σε υψηλό πενταετίας, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,19%.

Η σημαντική διαφορά στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ και της ευρωζώνης προσφέρει στήριξη στο δολάριο και πλήττει το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα κατέγραφε νωρίτερα απώλειες 0,3% στο 1,0578 δολάρια. Ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την αξία του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ενισχυόταν κατά 0,3% στο 100,26.

Μετά από αυτά δεν είναι μακριά οι προβλέψεις για απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.