Θα συσταθεί διεθνές δικαστήριο για αποζημιώσεις λόγω της δουλείας; – Το αίτημα στον ΟΗΕ

Θα συσταθεί διεθνές δικαστήριο για αποζημιώσεις λόγω της δουλείας; – Το αίτημα στον ΟΗΕ
Photo: AFP
Η ιδέα της καταβολής αποζημιώσεων ή άλλων επανορθώσεων για τη διατλαντική δουλεία έχει μακρά ιστορία και παραμένει βαθιά αμφισβητούμενη.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κρατών της Καραϊβικής δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι ζωτικής σημασίας η σύσταση ενός νέου διεθνούς ειδικού δικαστηρίου για την αναζήτηση αποζημιώσεων για τη διατλαντική δουλεία και τις κληρονομιές της στη σημερινή κοινωνία.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ενισχύεται η υποστήριξη μεταξύ των χωρών της Αφρικής και της Καραϊβικής για τη δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου για τις θηριωδίες που χρονολογούνται από τη διατλαντική δουλεία.

Για πάνω από τέσσερις αιώνες τουλάχιστον 12,5 εκατομμύρια Αφρικανοί απήχθησαν, μεταφέρθηκαν με τη βία χιλιάδες χιλιόμετρα από ευρωπαϊκά κυρίως πλοία και εμπόρους και πουλήθηκαν στη δουλεία.

Ο Ντέιβιντ Κομισιόνγκ, πρεσβευτής των Μπαρμπάντος στην Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM) και γνωστός συνήγορος των αποζημιώσεων, δήλωσε ότι ένα δικαστήριο ήταν απαραίτητο, καθώς δεν υπήρχε κανένα διεθνές δικαστήριο κατάλληλα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει αξιώσεις αποζημιώσεων τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας.

Ο ίδιος μιλούσε στην τρίτη σύνοδο του Μόνιμου Φόρουμ για τα άτομα αφρικανικής καταγωγής (PFPAD) στη Γενεύη. Το PFPAD πρότεινε αρχικά τη σύσταση του δικαστηρίου πέρυσι.

Είπε ότι το δικαστήριο θα απαιτούσε μια «θετική απόφαση» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το κύριο όργανο χάραξης πολιτικής του οργανισμού.

«Ας αποφασίσουμε να καταβάλουμε το διεθνές έργο συνηγορίας για να επιτύχουμε τη δημιουργία αυτού του κρίσιμου θεσμού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ας συσπειρωθούμε όλοι γύρω από το φόρουμ και ας το πραγματοποιήσουμε» πρόσθεσε.

Στη σύνοδο, εκπρόσωποι άλλων εθνών, όπως της Γουιάνας και της Βενεζουέλας, επανέλαβαν την έκκληση του Κομίσιονγκ.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά την έναρξη της συνόδου της PFPAD την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε ότι ο ρατσισμός βασίζεται σε αιώνες σκλαβιάς και αποικιοκρατίας.Είπε ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να αποτελέσουν μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του.

Η ιδέα της καταβολής αποζημιώσεων ή άλλων επανορθώσεων για τη διατλαντική δουλεία έχει μακρά ιστορία και παραμένει βαθιά αμφισβητούμενη, αλλά κερδίζει έδαφος παγκοσμίως.

Ακόμη και οι υποστηρικτές του δικαστηρίου αναγνωρίζουν ότι η δημιουργία του δεν θα είναι εύκολη.

Τα εμπόδια περιλαμβάνουν την επίτευξη της συνεργασίας των εθνών που συμμετείχαν στη διατλαντική δουλεία και τις νομικές περιπλοκές της εύρεσης των υπεύθυνων μερών και του καθορισμού των επανορθωτικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com