Θα στηρίξει η Fed ένα de facto ψηφιακό δολάριο;

Θα στηρίξει η Fed ένα de facto ψηφιακό δολάριο;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το USDC ξεκίνησε το 2021 με συνολική χρηματιστηριακή αξία κάτω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

του Robert Hackett

Όταν η τρικυμία της αστάθειας των τιμών βυθίζει τις αγορές κρυπτονομισμάτων, τα λεγόμενα stablecoins μπορούν να αποτελέσουν σωσίβιο. Αυτά τα ψηφιακά νομίσματα έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν μια σταθερή τιμή, η οποία μπορεί να τα κάνει ελκυστικά σαν ασφαλή καταφύγια.

Ορισμένοι προσεκτικοί επενδυτές στράφηκαν σε αυτά τα κρυπτονομίσματα μετά την πρόσφατη σκλήρυνση της στάσης της Κίνας στην εξόρυξη Bitcoin, λόγω της οποίας χάθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές κρυπτονομισμάτων νωρίτερα την εβδομάδα. Τουλάχιστον ένα ανερχόμενο και σταθερό stablecoin πήρε μεγάλη ώθηση από αυτή την αναταραχή.

Τη Δευτέρα, όταν σημειώθηκε η χειρότερη ημέρα για τα κρυπτονομίσματα, οι επενδυτές αγόρασαν το USD Coin, ένα από τα πιο δημοφιλή και ταχύτερα αναπτυσσόμενα νομίσματα που υποστηρίζονται από το δολάριο των ΗΠΑ. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία του USDC, όπως είναι γνωστό, εκτοξεύτηκε από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια έκτοτε. Αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα για το USDC, ακόμη και σε μια χρονιά τεράστιας ανάπτυξης.

Το USDC ξεκίνησε το 2021 με συνολική χρηματιστηριακή αξία κάτω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία του νομίσματος έχει αυξηθεί περισσότερο από 550% από τότε, σύμφωνα με την CoinMarketCap που παρακολουθεί την αγορά. «Βρίσκεται ουσιαστικά σε μια εκθετική καμπύλη», λέει ο Jeremy Allaire, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Circle, της εταιρείας που εκδίδει το USDC σε συνεργασία με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase.

Για να συνεχίσει η εξάπλωση του USDC, κατά την Circle, θα πρέπει να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη αδυναμία του, η οποία είναι και η μεγαλύτερη δύναμή του: Όταν υπάρχει μικρός κίνδυνος πτώσης, υπάρχει και ελάχιστη προοπτική για ανοδική πορεία.

Η Circle προσπαθεί να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Η εταιρεία, που εδρεύει στη Βοστώνη και η οποία πρόσφατα συγκέντρωσε 440 εκατομμύρια δολάρια από τη Fidelity, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX και άλλους επενδυτές με άγνωστη αποτίμηση, αρχίζει να προσφέρει λογαριασμούς υψηλής απόδοσης σε εταιρείες που κατέχουν USDC. Ο Allaire λέει ότι το Circle μπορεί να προσφέρει επιτόκια περίπου 4% έως 7%, μια πιθανώς ελκυστική επιλογή για εταιρικά ταμεία που αλλιώς είναι κολλημένα στον γενικά χαμηλό έως αρνητικό κόσμο των αποδόσεων των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών.

Το προϊόν αυξάνει την ελκυστικότητα του USDC. Το stablecoin είναι ένα συναρπαστικό μέσο για πληρωμές, καθώς εξαλείφει τις βίαιες μεταβολές των τιμών που πλήττουν τακτικά το Bitcoin και το Ether. Αναγνωρίζοντας αυτήν την αρετή, η Visa νωρίτερα φέτος άρχισε να επιτρέπει στις εταιρείες να διευθετούν πληρωμές στο δίκτυό της χρησιμοποιώντας USDC. Η προσθήκη λογαριασμών υψηλής απόδοσης δίνει στις επιχειρήσεις ακόμη έναν λόγο για να διατηρήσουν τα χρήματά τους «παρκαρισμένα» στο νόμισμα.

Ο Allaire έχει μεγάλες ελπίδες ότι το ιδιωτικά εκδιδόμενο USDC θα μπορούσε κάποια μέρα να αναγνωριστεί από την κυβέρνηση ως ένα de facto ψηφιακό δολάριο.

Πηγή: fortune.com