Θα ξεπεράσει η Google την Apple σε αξία;

Θα ξεπεράσει η Google την Apple σε αξία;
Photo:

Θα ξεπεράσει άραγε η Alphabet την Apple στην κούρσα για το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία του χρόνου;

 

Δεν πάει πολύς καιρός που πολλοί επενδυτές υπέθεταν ότι η Apple θα έφτανε εκεί πρώτη.

Όταν η τιμή της άγγιξε το υψηλότερο σημείο της, η Apple είχε χρηματιστηριακή αξία περίπου 775 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Alphabet (την οποία θα αναφέρουμε στο εξής ως Google) είχε αξία 366 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την περίοδο.

Όμως, η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει από τότε, εξαιτίας φόβων για επιβράδυνση των πωλήσεων iPhone – εν μέρει εξαιτίας της δημοφιλίας των smartphone που «τρέχουν» λειτουργικό σύστημα Android.

Η Apple παραμένει η μεγαλύτερη εταιρεία σε αξία στον κόσμο. Όμως, η Google πλησιάζει γοργά.

Η χρηματιστηριακή αξία της Apple είναι 605 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ εκείνη της Google είναι 527 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βεβαίως, ένα χάσμα 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να μοιάζει μεγάλο. Όμως, στην πραγματικότητα δεν είναι. Η αξία της Google πρέπει να αυξηθεί μόλις κατά 15% για να προσπεράσει την Apple – εφόσον η αξία της Apple βεβαίως δεν ανέβει καθόλου.

Το μομέντουμ αυτή τη στιγμή το έχει η Google. Η μετοχή της έχει ανέβει κατά 43% φέτος ενώ εκείνη της Apple έχει πέσει κατά 2%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διαδικτυακή αναζήτηση πάει καλά για την Google, ιδιαίτερα σε κινητές συσκευές, ενώ το YouTube αποφέρει ολοένα και περισσότερα έσοδα.

Έτσι, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα κέρδη της Google θα αυξηθούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τα αντίστοιχα της Apple.

Αν οι επιδόσεις των δύο εταιρειών του χρόνου είναι παρεμφερείς με τις φετινές επιδόσεις τους, τότε η Google θα έχει αξία πάνω από 750 δισεκατομμύρια δολάρια και η Apple 590 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κι αυτό σημαίνει ότι η Google θα τερματίσει πρώτη στην κούρσα για το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, αρκεί η μετοχή της να συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό του χρόνου και το 2017.