Θα ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ το κόστος καταπολέμησης του Έμπολα

Θα ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ το κόστος καταπολέμησης του Έμπολα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα στη Δυτική Αφρική.

Ανθεκτικός εμφανίζεται, σύμφωνα με τους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός Έμπολα καθώς συνεχίζει ανεμπόδιστα την εξάπλωσή του στη δυτική Αφρική, με περισσότερα από το 40% των συνολικών κρουσμάτων να έχουν σημειωθεί εκεί τις τελευταίες 21 ημέρες.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του ΟΗΕ, δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, το κόστος της παροχής του απαραίτητου εξοπλισμού στις χώρες της δυτικής Αφρικής ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του ιού Έμπολα θα είναι τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια (456 εκατομμύρια ευρώ).

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσο όρο 51%, με το χαμηλότερο είναι 41% στη Σιέρα Λεόνε και το υψηλότερο 66% στη Γουινέα, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαρακτηριστικό των σοβαρών προβλημάτων στη διαχείριση της επιδημίας, της πρόληψης και του ελέγχου της, αλλά και των ανεπαρκών ιατρικών μέτρων και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, στη Σιέρα Λεόνε οι ιατρικές υποδομές της πρωτεύουσας Φρίταουν είναι τόσο περιορισμένες που οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα μεταφέρονται σε κλινικές στην πόλη Κένεμα, οι οποίες πλέον είναι υπερπλήρεις.

Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν σημείωσε ότι η επιδημία του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με αυτή στη δυτική Αφρική.

Η Τσαν πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «έχει υπάρξει ένας πολύ σημαντικός υποστηρικτής» των προσπαθειών του ΠΟΥ στην αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως και άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Ελβετία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Κουβέιτ και ο Καναδάς, οι οποίες παρείχαν ιατρική, επιμελητειακή ή άλλη υποστήριξη.

Παρόλα αυτά οι προσπάθειες εξακολουθούν να μην αρκούν. Τα περισσότερα κρούσματα του ιού Έμπολα καταγράφονται στις κοινότητες, καθώς οι οικογένειες φροντίζουν τους ασθενείς που δεν έχουν πού να πάνε και συχνά αρνούνται να καταγραφούν από τους γιατρούς, προειδοποίησε ο γιατρός Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ασφάλεια Υγείας.

«Η εύρεση τοποθεσιών για την φροντίδα των ασθενών είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της επιδημίας αυτής», υπογράμμισε ο Φουκούντα.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΥ: Ο ιός Έμπολα μπορεί να πλήξει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους

Ετοιμότητα απέναντι σε πιθανή έξαρση της επιδημίας Έμπολα ζητά ο ΟΗΕ