Θαλάσσια πάρκα: «Αμφισβητούμενοι σχηματισμοί» λέει η Τουρκία, «Δεν δεχόμαστε γκρίζες ζώνες» απαντά η Ελλάδα

Θαλάσσια πάρκα: «Αμφισβητούμενοι σχηματισμοί» λέει η Τουρκία, «Δεν δεχόμαστε γκρίζες ζώνες» απαντά η Ελλάδα
Photo: Shutterstock
Ηχηρή ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην ανακοίνωση της Τουρκίας για την δημιουργία των δύο ελληνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ένα στο Ιόνιο Πέλαγος και ένα στο Αιγαίο, στις Νότιες Κυκλάδες, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης δεν παράγει νομικά αποτελέσματα στα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται και σε προηγούμενη ανακοίνωση από τον Απρίλιο 2024, τονίζοντας ότι δεν έχουν μεταβιβαστεί με διεθνείς συνθήκες στην Ελλάδα όλοι οι γεωργραφικοί σχηματισμοί.

Από την ελληνική πλευρά άμεση ήταν η απάντηση, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχολίασε την ανακοίνωση της Τουρκίας λέγοντας: «Αυτή η ανακοίνωση που έβγαλε η Τουρκία, είναι απάντηση σε όσους μιλούν για ενδοτική πολιτική., Μπορεί να θεωρεί ό,τι θέλει η Τουρκία περί γκριζαρίσματος, δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι απόφαση που βασίζεται σε περιβαλλοντικά κριτήρια. Δεν θα μπούμε σε συζήτηση ανύπαρκτου γκριζαρίσματος. Οι εκτάσεις αυτές ήταν οι πιο σημαντικές για εμάς και θα συνεχίσουμε την πολιτική μας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Στις 21 Ιουλίου 2025 η Ελλάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο Θαλάσσιων Πάρκων, ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας από την Ελλάδα πέρυσι, το υπουργείο μας με ανακοίνωσε που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου 2024 είχε επναλάβει ότι η ανακήρυξη Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο Πέλατος δεν παράγει καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των υφιστάμενων και αλληλένδετων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Τα σημεία που είχαν καταγραφεί στη σχετική δήλωση παραμένουν έγκυρα και σήμερα.

Σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παρακτίων κρατών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας, ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο, είναι πάντα έτοιμη για συνεργασία με την Ελλάδα.

Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε ότι απόπειρες εκμετάλλευσης παγκόσμιων αξιών όπως η προστασία του περιβάλλοντος – υπό το πρίσμα των αλληλένδετων ζητημάτων του Αιγαίου και του καθεστώτος συγκεκριμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες – όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν αποτέλεσμα και σήμερα.

Η Τουρκία επίσης, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές της.

Με την παρούσα ευκαιρία, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η Τουρκία διατηρεί τη θέση της υπέρ της ανάγκης υιοθέτησης μιας ειλικρινούς και ολιστικής προσέγγισης για την επίλυση των ζητημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της καλής γειτονίας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας της 7ης Δεκεμβρίου 2023 για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που επιθυμούν να διατηρήσουν και οι δύο πλευρές στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: