«Θάνατος στον Πούτιν»; Η Meta γενικά συμφωνεί με αυτό στην πλατφόρμα της

«Θάνατος στον Πούτιν»; Η Meta γενικά συμφωνεί με αυτό στην πλατφόρμα της
Meta Platforms Inc. logo is pictured through a magnifying glass in this illustrative photo taken in Kyiv on 29 October, 2021. Facebook renames itself to new company brand Meta, Chief of Facebook Mark Zuckerberg said on 28 October 2021. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Tου Jacob Carpenter

H Meta βρίσκεται παγιδευμένη σε μια ακόμη σύγκρουση περί της ελευθερίας λόγου, που δείχνει ότι η μητρική του Facebook και του Instagram απλά δεν μπορεί να ηρεμήσει.

Ο τελευταίος σάλος επικεντρώνεται σε μια αναφορά του Reuters το βράδυ της Πέμπτης ότι η Meta θα επιτρέψει σε κατοίκους 12 χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας να υποκινούν σε βία κατά των Ρώσων στρατιωτών και των ηγετών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας.

Το προσωρινά αποδεκτό περιεχόμενο, το οποίο διαφορετικά θα παραβίαζε τις πολιτικές της Meta, περιλαμβάνει τη φράση «θάνατος στους Ρώσους εισβολείς» και γενικές εκκλήσεις για τον πρόωρο θάνατο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι λεπτομερείς, συγκεκριμένες απειλές για επικείμενη βία και οι εκκλήσεις για βία σε Ρώσους αμάχους παραμένουν απαγορευμένες.

Τα στελέχη της Meta υπερασπίστηκαν την απόφαση ως δίκαιη υποστήριξη του πολιτικού λόγου και του καταπιεσμένου ουκρανικού λαού. Ωστόσο, η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό και μια άμεση απάντηση στο εξωτερικό.

Οι πολλοί επικριτές της Meta χρησιμοποίησαν σε μεγάλο βαθμό την ανακοίνωση ως παράδειγμα για το ότι η Meta παίζει το ρόλο του δικαστή, του ενόρκου και του «δήμιου» – ρόλους που η εταιρεία έχει αποδειχτεί εξόχως ακατάλληλη να φέρει εις πέρας. Όπως το έθεσε συνοπτικά σε ένα tweet η Rachel Bovard, ανώτερη διευθύντρια πολιτικής στο Conservative Partnership Institute: «Το Facebook απαγορεύει την υποκίνηση βίας εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις που ζητά τις πολιτικές δολοφονίες των ‘σωστών’ κακών ανθρώπων. Και τότε όλα είναι μια χαρά».

Η ρωσική κυβέρνηση, εντωμεταξύ, κινήθηκε το πρωί της Παρασκευής για να χαρακτηρίσει τη Meta ως τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που θα ποινικοποιούσε ουσιαστικά τις δραστηριότητές της στη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg και το Interfax. Ως αποτέλεσμα, το Facebook και το Instagram, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στη Ρωσία, θα αποκλειστούν.

Η Meta έχει εγκρίνει τις ευρείες εκκλήσεις για βία ως μέσο για πολιτική έκφραση στο παρελθόν – επέτρεψε για σύντομο χρονικό διάστημα τη φράση «θάνατος στον Χαμενεΐ», ένα κάλεσμα για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, στην πλατφόρμα της κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων πέρυσι – και αυτή η απόφαση φαίνεται απόλυτα στο ίδιο πνεύμα.

Η Meta μπορεί να εξέλθει από αυτό το εγχείρημα σχετικά αλώβητη, μείον το μικρό οικονομικό πλήγμα από τυχόν ρωσικές κυρώσεις. Αλλά θα έρθει αντιμέτωπη με σκληρότερες αποφάσεις σχετικά με την πολιτική ελευθερίας του λόγου σε καιρό πολέμου, που απαιτούν μια εδώ και καιρό αναγκαία εκ νέου δέσμευση στις αξίες της.