«The Flying Gherkin»: Ένα ψηφιακό παιδικό βιβλίο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners

«The Flying Gherkin»: Ένα ψηφιακό παιδικό βιβλίο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ουρανοξύστης έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, χέρια, και σώμα σε σχήμα πυραύλου, και απογειώνεται από το Λονδίνο για να επισκεφθεί άλλες δημιουργίες του βρετανικού γραφείου σε όλον τον κόσμο.

Ένα εικονογραφημένο ψηφιακό παιδικό βιβλίο, με ήρωα τον ουρανοξύστη Gherkin, βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του φημισμένου βρετανικού γραφείου Foster + Partners να διασκεδάσει τα παιδιά που λόγω της πανδημίας είναι σε εκούσια απομόνωση. Τίτλος του είναι «Ο Ιπτάμενος Γκέρκιν», και ο ουρανοξύστης έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, χέρια, και σώμα σε σχήμα πυραύλου, και απογειώνεται από το Λονδίνο για να επισκεφθεί άλλες δημιουργίες του βρετανικού γραφείου σε όλον τον κόσμο. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για downloading, γράφτηκε από τον Mrinal Rammohan, σχεδιάστηκε από τον Sam Sturdwick και εικονογραφήθηκε από την Catarina Rao.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προς το παρόν είναι έτοιμα τα δύο πρώτα από τα τέσσερα, συνολικά, κεφάλαια. Στο πρώτο, ο Gherkin- η επίσημη επωνυμία του ουρανοξύστη είναι St Mary Axe- κουβεντιάζει για την ησυχία στους δρόμους του Λονδίνου, ησυχία λόγω της πανδημίας. Μιας και δεν τον χρησιμοποιούν, ο Gherkin καταλήγει στην απόφαση ότι αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος να πάει διακοπές. Μαθαίνει να πετάει και παίρνει τους ουρανούς.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η ιστορία ιχνηλατεί το ταξίδι ενός κτηρίου-αντάρτη που, απλά και μόνο με την ισχυρή θέλησή του και την αποφασιστικότητά του, ανακαλύπτει τη μοναδική ικανότητα να πετάει. Χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη για να συναντήσει παλιούς φίλους και να κάνει καινούργιους σ’ όλον τον κόσμο. Πιστέψαμε ότι αυτή η αφήγηση θα μας βοηθούσε να κάνουμε, στο διάστημα του λουκέτου, τις συστάσεις των κτηρίων μας σε ένα πολύ πιο νεαρό κοινό» εξήγησε, μιλώντας στο Dezeen, η Katy Harris, αρχιτέκτων στο Foster + Partners.

Το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο επέλεξε ως πρωταγωνιστή τον ουρανοξύστη Gherkin, λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα του. Ο ουρανοξύστης- γνωστός τότε ως Swiss Re Building- εγκαινιάστηκε το 2004 και την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο Sterling Prize για το καλύτερο κτήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη τη χρονιά.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο δεύτερο κεφάλαιο, ο Gherkin επισκέπτεται τη γέφυρα Millau Viaduct στη Γαλλία, που σχεδιάστηκε την ίδια περίοδο με τον λονδρέζικο ουρανοξύστη (ολοκληρώθηκε επίσης το 2004 και είναι ακόμη και σήμερα η υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο).

Στα δύο επόμενα επεισόδια, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο Gherkin συνεχίζει το ταξίδι του στον κόσμο για να συναντηθεί και με άλλα αρχιτεκτονήματα του Foster + Partners.