The Merge – Ethereum: Γιατί ανησυχούν miners, Nvidia και AMD

The Merge – Ethereum: Γιατί ανησυχούν miners, Nvidia και AMD
The photo shows a physical imitation of a Ethereum cryptocurrency in Dortmund, western Germany, on January 27, 2020. (Photo by INA FASSBENDER / AFP) Photo: AFP
Παρότι η προσμονή για την αναβάθμιση είναι μεγάλη, δεν ανυπομονούν όλοι για την αλλαγή. Οι miners θα υποστούν τις επιπτώσεις της καθως ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για εξόρυξη δεν θα είναι λειτουργικός πλέον.

«Μεταγλωττίζοντας» το project «ETHPoW» σε «ETHW», η ομάδα προγραμματιστών του Ethereum έγραψε στο Twitter ότι «το δίκτυο ETHW θα ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών μετά την αναβάθμιση Συγχώνευση (The Merge). Η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί μία ώρα πριν, με ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης».

«Το μπλοκ Merge + 2049 θα είναι το πρώτο στο ETHW που θα περιέχει συναλλαγές». Αυτό σημαίνει ότι η αλυσίδα EthereumPoW θα αρχίσει να επεξεργάζεται συναλλαγές 2.049 μπλοκ μετά τη Συγχώνευση, εάν όλα πάνε όπως σχεδιάζει η ομάδα.

Η συγχώνευση του Ethereum αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ως γνωστόν, εάν όλα πάνε καλά, το Ethereum θα μεταβεί από το πρωτόκολλο proof-of-work στο πρωτόκολλο proof-of-stake, μειώνοντας δραματικά τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο. Mε άλλα λόγια, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο υφίσταται έναν σημαντικό μετασχηματισμό που θα αλλάξει την τεχνολογία του για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά περισσότερο από 99%.  

Παρότι όμως η προσμονή για την αναβάθμιση είναι μεγάλη, δεν ανυπομονούν όλοι για την αλλαγή. Οι miners θα υποστούν τις επιπτώσεις της καθως ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για εξόρυξη δεν θα είναι λειτουργικός πλέον.

Ο Chandler Guo, ένας miner που ηγείται των προσπαθειών για να διατηρηθεί ζωντανός ο τρέχων συναινετικός μηχανισμός Proof-of-Work (PoW) του δικτύου, πιστεύει ότι οι συνάδελφοί του θα διαλυθούν μετά τη μετάβαση και μια βιομηχανία «πολλών δισεκατομμυρίων» θα εξαφανιστεί εν μια νυκτί. Και η αλήθεια είναι πως οι Miners, που είναι και οι «μεγαλύτεροι μέτοχοι αυτής της κοινότητας» εκδιώχνονται κακήν κακώς, καθώς και η ανταμοιβή τους θα είναι πολύ χαμηλή.

Ο Justin Sun, ιδρυτής του οικοσυστήματος Tron, πιστεύει επίσης ότι το Ethereum θα πρέπει να συνεχίσει με το μοντέλο PoW. Όπως είπε στο CoinMarketRecap, το Ethereum κατευθύνεται σε αχαρτογράφητη περιοχή. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια καταστροφική εξέλιξη, δεδομένου ότι έχει εξελιχθεί σε «θεμέλιο της βιομηχανίας της κρυπτογράφησης».

Εταιρείες που επηρεάζονται…

Πέρα από τους Miners, η Συγχώνευση είναι πιθανό να επηρεάσει εταιρείες που κυμαίνονται από πλατφόρμες συναλλαγών όπως το Coinbase Global έως τους κατασκευαστές chip Nvidia και Advanced Micro Devices – AMD.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Merge είναι πιθανό να ενισχύσει τα έσοδα του Coinbase, η οποία έχει εδραιωθεί ως βασική πλατφόρμα για «staking». Ο John Todaro, αναλυτής στη Needham, υπολογίζει τα ετήσια έσοδα για την Coinbase από το staking στα 570 εκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη, δεδομένου ότι η μετάβαση του Ethereum από το πρωτόκολλο «Proof-of-Work» στο πρωτόκολλο «Proof-of-Stake» θα εξαλείψει την ανάγκη για «εξόρυξη» Ether, η Συγχώνευση θα επηρεάσει και τους κατασκευαστές καρτών γραφικών (GPU) που χρησιμοποιούνται για την όλη διαδικασία – αν και θα κάνει και ένα καλό: θα εξαλείψει τον κίνδυνο αύξησης της ζήτησης που προκαλείται από ασταθείς τιμές κρυπτονομισμάτων.

«Για τους προμηθευτές GPU Nvidia (NVDA) και σε μικρότερο βαθμό την AMD (AMD), θεωρούμε ότι το Merge μακροπρόθεσμα θα είναι θετική εξέλιξη» λένε οι αναλυτές.

Και ενώ η Συγχώνευση δεν θα επηρεάσει ελάχιστα τους σημαντικότερους εισηγμένους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων, όπως η Marathon Digital (MARA) και η Stronghold Digital Mining (SDIG) – η οποία εξορύσσει αυστηρά το Bitcoin – η αναβάθμιση θα μπορούσε να εστιάσει εκ νέου την προσοχή στο πόσο ενεργοβόρο το «Proof of Work».

Διαβάστε ακόμη:

The Merge – Ethereum: Μια επανάσταση στο blockchain ή τόσο hype για το τίποτα;