The People’s Trust: Πώς μπορούν οι νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις να λάβουν άτοκη χρηματοδότηση

The People’s Trust: Πώς μπορούν οι νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις να λάβουν άτοκη χρηματοδότηση
Photo: Ingram Publishing
Ο οργανισμός συνεχίζει τη δράση του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσης εργασίας.

Παρέμβαση στην πραγματική οικονομία με κοινωνικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, με συμβολή στη μείωση της ανεργίας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, επιδιώκει ο οργανισμός The People’s Trust – ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος και μη κερδοσκοπικός – που δραστηριοποιείται στον Νομό Αττικής από το 2016 και στον Νομό Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο οργανισμός μέχρι σήμερα υποστήριξε 192 νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων παρέχοντας υπηρεσίες μικροχρηματοδότησης (οικονομική αρωγή έως 10.000 ευρώ ή άτοκα δάνεια) με ταυτόχρονη στήριξη επιχειρηματικής ανάπτυξης -συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση με άλλους φορείς και οργανισμούς που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα αλλά και με επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον οργανισμό, πρόσβαση σε επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες και επιταχυντές.

“Απευθυνόμαστε σε νέους επιχειρηματίες και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Προϋπόθεση είναι να δημιουργούν τουλάχιστον μία νέα θέση εργασίας. Δουλεύουμε οριζοντίως σε όλους τους κλάδους δεν αποκλείουμε καμία επιχείρηση, δεν παρέχουμε υπηρεσίες μόνον για σε startups στον τομέα της IT (Τεχνολογίας Πληροφορικής). Βοηθάμε όλους τους επιχειρηματίες άνω των 18 ετών” τόνισε ο γενικός διευθυντής του The People’s Trust, Paul Kidney στη διάρκεια παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη των δυνατοτήτων που παρέχει ο οργανισμός σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, στο 20% και για τη νέα γενιά φθάνει στο 45%. Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 98,6% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αυτό δημιουργεί 76-85% τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο κ. Kidney.

Τα βασικά κριτήρια χρηματοδότησης είναι δύο: η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου (αξιολογείται, όπως θα το αξιολογούσε και ένας επενδυτής, δίνεται βάρος στον άνθρωπο, την ομάδα, το ολοκληρωμένο business plan, το μάρκετινγκ, την ανταγωνιστικότητα) και η δημιουργία τουλάχιστον και μιας θέσης εργασίας. Θετικά κριτήρια στην αξιολόγηση είναι η καινοτομία και οι προοπτικές επέκτασης.

“Είναι μία παρέμβαση στην πραγματική οικονομία που θέλουμε να έχει αντίκτυπο στην Ελλάδα” τόνισε η Αγγελική Κοσμοπούλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The People’ s Trust, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, που είναι ιδρυτικός δωρητής του οργανισμού.

“Δεχόμαστε αιτήσεις για να δημιουργηθεί μία εταιρεία από την αρχή, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα πρέπει να έχει συσταθεί η επιχείρηση. Χρηματοδοτούμε μόνον επιχειρήσεις στην Ελλάδα” διευκρίνισε.

“Τα στοιχεία διαφοροποίησης του The People’s Trust είναι ότι χορηγεί κεφάλαιο ως οικονομική αρωγή σε νέες επιχειρήσεις και δεν ζητά επιστροφή των ποσών, ότι δίνει έμφαση στην προσωπική επαφή, γι αυτό προς το παρόν υποστηρίζει επιχειρήσεις μόνον στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ότι δεν αποκλείει κλάδους ή ηλικίες ανθρώπων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά”, υπογράμμισε. “Βοηθάμε ανθρώπους που σε κανονικές συνθήκες θα ήταν εκτός αγοράς, ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους”, πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις που έχει υποστηρίξει ο οργανισμός The People’s Trust δραστηριοποιούνται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, του τουρισμού, του αγροτικού τομέα και της αγροτεχνολογίας, του τεχνολογικού τομέα, της εστίασης, της εκπαίδευσης, του ντιζάιν, τόνισε η υπεύθυνη επικοινωνίας του οργανισμού, Ελένη Στεφανίδου.

Επτά στις 10 επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από τον οργανισμό πήραν οικονομική αρωγή. Τα άτοκα δάνεια αφορούν υφιστάμενες επιχειρήσεις, το ποσό είναι έως 10.000 ευρώ με περίοδο χάριτος έξι μήνες και τέσσερα χρόνια αποπληρωμή.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν υποβληθεί 10 από τα συνολικά 30 αιτήματα μικρών επιχειρήσεων για χρηματοδότηση που εξετάζονται αυτό το διάστημα από το Τhe People’s Trust.

Στοιχεία για τη δράση του οργανισμού:

– Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως σήμερα το The People’s Trust έχει δεχθεί 1.200 αιτήσεις.

– Aπό τον Σεπτέμβριο του 2016 έως σήμερα, το The People’s Trust έχει υποστηρίξει 192 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας. Οκτώ επιχειρήσεις, ποσοστό περίπου 5% έχουν κλείσει και ο στόχος του οργανισμού είναι να διατηρηθεί το πολύ μικρό ποσοστό.

– Από αυτές τις επιχειρήσεις το 56,2% είναι νεοσύστατες, ενώ το 40,4% έχει δημιουργηθεί από γυναίκες επιχειρηματίες

– Ο μέσος όρος ηλικίας των ενδιαφερόμενων που κάνουν αίτηση στον οργανισμό είναι τα 38,5 χρόνια.

Το The People’s Trust δέχεται αιτήσεις για χρηματοδότηση σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.