Θεαματική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος «βλέπουν» οι παγκόσμιες τράπεζες

Θεαματική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος «βλέπουν» οι παγκόσμιες τράπεζες
Photo: DALL•E
Αισιόδοξοι για την πορεία των επενδύσεων οι παγκόσμιοι τραπεζίτες, παρά τις προκλήσεις  

Θεαματική βελτίωση «βλέπουν» τα στελέχη των παγκόσμιων τραπεζών σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διενέργειας συναλλαγών, με την απαισιοδοξία να δίνει τη θέση της σε πιο θετικές προσεγγίσεις και προοπτικές – ειδικά σε σχέση με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Σημειώνεται πως τόσο η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών όσο και οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) υποχώρησαν πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών έρχονται» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, στο συνέδριο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Goldman Sachs στις ΗΠΑ την Τρίτη.

Ο Moynihan είπε ότι, δεδομένου ότι το περιβάλλον των επιτοκίων σταθεροποιείται, θα υπάρξουν περισσότερα περιθώρια για συναλλαγές.

Ο Οικονομικός Διευθυντής της Goldman Sachs, Denis Coleman, δήλωσε ότι πολλοί πελάτες είχαν όρεξη και ενδιαφέρον «να κάνουν κάτι στρατηγικό», αλλά προειδοποίησε ότι οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι προσεκτικοί λόγω του υψηλότερου κόστους κεφαλαίου.

Το περιβάλλον των κεφαλαιαγορών βελτιώθηκε πρόσφατα, γεγονός που ενθάρρυνε μεγάλες εισαγωγές στη Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της IPO της Arm Holdings.

Στο μέτωπο των συμφωνιών, η Goldman Sachs ήταν μεταξύ των συμβούλων της Pioneer Natural Resources, η οποία συμφώνησε να πουληθεί στην Exxon Mobil, σε ένα deal που έφτασε τα 60 δισ. δολ.

Επίσης, η αμερικανική ασφαλιστική Cigna βρίσκεται σε συνομιλίες για συγχώνευση με την Humana. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελεχη της αγοράς, αν η εν λόγω συμφωνία πραγματοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει σκληρό αντιμονοπωλιακό έλεγχο.

«Ο επιχειρηματικός διάλογός μας δεν ήταν ποτέ πιο δυνατός, συζητήσεις γίνονται συνεχώς», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Truist Financial Bill Rogers. Ο Moynihan είπε ότι η BofA θα ξεπεράσει τον κλάδο όσον αφορά τις προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής το τρέχον τρίμηνο.

«Θα αγγίξουμε περίπου στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια αυτό το τρίμηνο», αντανακλώντας μια χαμηλή μονοψήφια πτώση που «υπεραποδίδει τον κλάδο». Το σύνολο των προμηθειών επενδυτικής τραπεζικής σε ολόκληρο τον κλάδο αναμένεται να μειωθεί κατά 10% έως 15%, είπε.

Η ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα Evercore είναι επίσης αισιόδοξη για τις προοπτικές των συμφωνιών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επίπεδα δραστηριότητας είναι υψηλά στην εταιρεία μας. Αλλά οι ανακοινώσεις θα εξαρτηθούν από τη σταθερότητα της αγοράς και τα επίπεδα εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Evercore, John Weinberg.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: