Θέλετε να δοκιμάσετε τη διαλειμματική νηστεία; Υπάρχει ένας βέλτιστος τρόπος για να γίνει αυτό, λένε οι ερευνητές

Θέλετε να δοκιμάσετε τη διαλειμματική νηστεία; Υπάρχει ένας βέλτιστος τρόπος για να γίνει αυτό, λένε οι ερευνητές
Photo: pixabay.com
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού  

Ο περιορισμός της διατροφής σας στις πρώτες έξι ή οκτώ ώρες της ημέρας μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ακόμη και αν δεν χάσετε βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα σε ετήσιο συνέδριο ενδοκρινολόγων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η Δρ Τζοάν Μπρούνο, ενδοκρινολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, ήθελε να μάθει εάν τα θετικά αποτελέσματα οφείλονταν στην απώλεια βάρους που προέκυψε ή στην ίδια τη νηστεία.

Η Μπρούνο και οι συνεργάτες της επέλεξαν 10 άτομα με προδιαβήτη – μια σοβαρή κατάσταση υγείας στην οποία τα άτομα έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστούν με τον ίδιο τον διαβήτη – και παχυσαρκία και τα χώρισαν σε δύο ομάδες. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε τροφή με αρκετές θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος τους. Ζητήθηκε από μια ομάδα να καταναλώνει το 80% των θερμίδων της πριν από τη 13:00 – ένας τύπος διαλειμματικής νηστείας που είναι γνωστή ως πρώιμη χρονικά περιορισμένη σίτιση ή eTRF. Η άλλη ομάδα έτρωγε κανονικά, με τις μισές θερμίδες να καταναλώνονται πριν τις 4 μ.μ. και τις υπόλοιπες μισές μετά.

Τα βάρη όλων των συμμετεχόντων παρέμειναν σταθερά, όπως προέβλεψε η ομάδα της Μπρούνο. Αλλά εκείνοι που έτρωγαν την πλειονότητα των θερμίδων τους νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχαν περισσότερο χρόνο με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους εντός τους εύρους στόχου. (Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να είναι κάτω από 100 όταν νηστεύει κάποιος.)

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η eTRF μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ακόμη και σε εκείνους που δεν χάνουν βάρος, σύμφωνα με δελτίο τύπου σχετικά με την έρευνα, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.

Πηγή: Fortune