Στα ύψη η αδήλωτη εργασία το καλοκαίρι

Στα 50.525.242 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα για τους εργοδότες.

Αύξηση εμφάνισαν οι παραβάσεις εργοδοτών για αδήλωτη εργασία, κατά τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» του υπουργείου Εργασίας. Παρά, τα πρόστιμα που επιβάλουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας, τα οποία φθάνουν τα 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, οι εργοδότες δεν φαίνεται να βάζουν «μυαλό»

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, τα πρόστιμα ανέρχονται στα 50.525.242 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2014 φτάνουν στα 33.526.221 ευρώ.

Τον μήνα Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι κυρίως σε τουριστικές περιοχές όπου ελέγχθηκαν 3.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 12.933 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 958, δηλαδή το 7,41% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν, ενώ στο σύνολο του έτους, οι αδήλωτοι εργαζόμενοι, φθάνουν στο 3,31% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.

Τον ίδιο μήνα, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ), και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ανέρχονται στα 9.935.255 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του έτους, στον έλεγχο 26.328 επιχειρήσεων από 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Σεπτεμβρίου 2014, στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίστηκαν, το 53,71%, ήταν άνδρες και το 46,29% γυναίκες, ενώ το 68,40%, των αδήλωτων εργαζομένων είναι ημεδαποί κα τι 31,60% αλλοδαποί.

Η ανασφάλιστη εργασία πάντως, παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς εργαζομένους.

Το ποσοστό των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 2,62%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 7,72%.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση

Ο υπουργός δήλωσε πως «η σημαντική αύξηση των επιβαλλόμενων προστίμων τους τελευταίους μήνες, αντανακλά την εντατικοποίηση των ελέγχων που είναι προϊόν της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και της πρωτόγνωρης αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών τα δύο τελευταία χρόνια».

«Για να νικηθεί», τονίζει «χρειάζεται το οριστικό ξερίζωμα διαχρονικών νοσηρών αντιλήψεων και νοοτροπιών που υποθάλπουν την παραβατικότητα. Και αυτό είναι πλέον υπόθεση του καθενός μας, του κάθε πολίτη αυτής της χώρας και πρωτίστως, όσων εργοδοτών αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν εκείνο το ευκαιριακό πρότυπο επιχειρηματικότητας του χθες που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την έξαρση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του σήμερα».

Συνεχίζοντας ο κ. Βρούτσης αναφέρει, ότι στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αναβάθμισης των δυο τελευταίων ετών, περιλαμβάνεται στο σχέδιο «’Αρτεμις», που κλείνει ένα χρόνο ζωής, καθώς και η ενοποίηση των δράσεων της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ με τη συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Σχετικά άρθρα