«Θέλουμε χρήμα, όχι χάος» λένε οι χάκερς της Colonial Pipeline

«Θέλουμε χρήμα, όχι χάος» λένε οι χάκερς της Colonial Pipeline
epa09186065 An image made with a drone shows fuel tanks at a Colonial Pipeline breakout station in Woodbine, Maryland, USA, 08 May 2021. A cyberattack forced the shutdown of 5,500 miles of Colonial Pipeline's sprawling interstate system, which carries gasoline and jet fuel from Texas to New York. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ομάδα που κατηγορείται για την κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία εξέδωσε μια ασυνήθιστη ανακοίνωση που κατά τους ειδήμονες αποτελεί ένδειξη πως το σχέδιό τους πήγε στραβά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αξιολογεί συνεχώς τις επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του δικτύου αγωγών καυσίμου της Colonial Pipeline, αναφορικά με τη διάθεση καυσίμων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, όπως ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Παρακολουθούμε τις ελλείψεις στον εφοδιασμό σε τμήματα των νοτιοανατολικών ΗΠΑ και αξιολογούμε κάθε ενέργεια που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συνεπειών όπου είναι πιθανό», σύμφωνα με την ίδια.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, η ομάδα χάκερ που κατηγορείται για την κυβερνοεπίθεση κατά της Colonial Pipeline, δήλωσε χθες Δευτέρα πως δεν είχε ποτέ πρόθεση να προκαλέσει χάος. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ανακοίνωση που κατά τους ειδήμονες αποτελεί ένδειξη πως το σχέδιό τους πήγε στραβά.

Το FBI κατηγορεί την ομάδα που αποκαλείται DarkSide για απόπειρα ψηφιακού εκβιασμού, η οποία ανάγκασε την Colonial Pipeline να κλείσει το δίκτυό της, απειλώντας με μεγάλη διαταραχή καθώς η Colonial προσπαθεί να επαναφέρει online τον μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου της Αμερικής μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της DarkSide δεν γίνεται ευθέως αναφορά στην Colonial Pipeline, αλλά αναφέρεται πως «ο στόχος μας είναι να βγάλουμε χρήμα και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα για την κοινωνία». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πόσα χρήματα θέλουν οι χάκερς.

Στην ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται επίσης πως οι χάκερς της θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε έτερους κυβερνοεγκληματίες «για να αποφευχθούν συνέπειες στο μέλλον». Τονίζεται πως η ομάδα είναι «απολιτική» και πως οι παρατηρητές «δεν χρειάζεται να μας συνδέσουν» με κάποια συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Ο αγωγός της Colonial Pipeline θα παραμείνει για ημέρες εκτός πλήρους λειτουργίας

Ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς βενζίνης στις ΗΠΑ θα μείνει εκτός πλήρους λειτουργίας για αρκετές ακόμη ημέρες, μετά την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε και αποδίδεται στο σκιώδες εγκληματικό δίκτυο DarkSide.

Η επίθεση στον αγωγό της Colonial Pipeline, που μεταφέρει περίπου ποσοστό 50% των καυσίμων που καταναλώνονται κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά ψηφιακών κακόβουλων επιθέσεων που έχουν αναφερθεί ποτέ.

Παρά το γεγονός ότι το εύρος των επιπτώσεων αναμένεται να αξιολογηθεί ποσοτικά, η διακοπή λειτουργίας του αγωγού θα μειώσει τη διαθεσιμότητα καυσίμου μεσοπρόθεσμα, θα πιέσει αυξητικά τις τιμές, αλλά και θα αναγκάσει τα διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή τους, εξαιτίας της έλλειψης άλλων τρόπων μεταφοράς της βενζίνης στην αμερικανική αγορά.

Η ιδιωτικών συμφερόντων Colonial Pipeline ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται για την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού σε φάσεις, «με στόχο την ουσιαστική αποκατάσταση της επιχειρησιακής λειτουργίας από το τέλος της εβδομάδας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης.