Θεμιστοκλέους: Καμιά παράταση για τα πρόστιμα στους άνω των 60

Θεμιστοκλέους: Καμιά παράταση για τα πρόστιμα στους άνω των 60
Ο γ.γρ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλάει στη προγραμματισμένη ενημέρωση των συντακτών σχετικά με τον κορονοϊό, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Καμιά παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην επιβολή του πρόστιμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι και την επομένη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου» ξεκαθάρισε ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Όσο δεν εμβολιάζονται κάθε μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να διευκρίνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ.

Τόνισε ότι ο αριθμός των πολιτών άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους υπολογίζονται στις 210.000 πολίτες, όσος δηλαδή είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Εξ αυτών, οι 170.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Όπως είπε, περίπου το ίδιο νούμερο πολιτών άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι και τους κάλεσε να εμβολιαστούν, διαβεβαιώνοντας ότι θα τους δοθεί απολυτή προτεραιότητα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα με τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό συμπεριλαμβανόμενων και όσων έχουν κάνει το Ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ.

Για να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδος. Όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδος και έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγνώρισης (emvolio.gov.gr) για τις χώρες της ΕΕ και άλλες 33 χώρες που συμμετέχουν στη ψηφιακό πιστοποιητικό όπου μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους και γίνεται αναγνώριση του QR code.

Για τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ και 33 χωρών που συμμετέχουν όπως οι ΗΠΑ, από χθες μέσω ΚΕΠ μπορεί να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό τους. Για τις υγειονομικές εξαιρέσεις έχουν συσταθεί υγειονομικές επιτροπές, οι αιτήσεις γίνονται μέσω του emvolio.gov.gr.