Θεοδωρίδου: Ο ιός είναι ακόμα εδώ – Ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας

Θεοδωρίδου: Ο ιός είναι ακόμα εδώ – Ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας
Η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μιλά στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας σχετικά με το Εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ενάντια στον COVID-19, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προληπτική χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης έχει μπει, απ’ ό,τι φαίνεται, για τα καλά στο τραπέζι των επιστημονικών επιτροπών σε όλο τον κόσμο, όπως είπε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι ήδη αρκετές χώρες έχουν τοποθετηθεί θετικά υπέρ αυτής της εξέλιξης. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο συγκεκριμένη ομάδα ηλικιωμένων, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για χορήγηση της 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό.

Το όφελος θα είναι εξαιρετικά μικρό τόνισε, αλλά ακόμα και αυτό το μικρό όφελος είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, προσέθεσε.

Όπως είπε ακόμη, ανοιχτό παραμένει και το θέμα της αξιολόγησης για της 3η δόση σε παιδιά και εφήβους, το οποίο αναμένεται στο άμεσο μέλλον να ξεκαθαρίσει.

Η ίδια διερωτήθηκε πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας και απάντησε πως όλη η διεθνής επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, καθώς ακόμη και ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε, «στο βιβλίο της πανδημίας covid-19 υπάρχουν ακόμη πολλά να γραφτούν».

Ωστόσο, είπε πως είναι αισιόδοξο και σημαντικό ότι αποκλιμακώνονται οι σκληροί δείκτες της πανδημία στη χώρα μας, κάτι που επιτρέπει μία σχετική χαλάρωση, η οποία όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως σήμα για το τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι εδώ και θα παραμείνει εδώ είπε.

Αναφερόμενη σε μελέτες για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, την οποία χαρακτήρισε σταθμό στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι η έγκαιρη χορήγηση της είχε ως αποτέλεσμα η παραλλαγή Όμικρον να μολύνει λιγότερους ανθρώπους αλλά και να καταγράψει αποτελεσματικότητα 91% όσον αφορά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και τη διασωλήνωση αλλά και 87% όσον αφορά τις νοσηλείες.

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε απόψε έναν απολογισμό και μίλησε για την αξία των ενημερώσεων της Δευτέρας, οι οποίες στο εξής θα γίνονται μόνο εφόσον υπάρχει κάτι σημαντικό να ανακοινωθεί και όχι σε εβδομαδιαία βάση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η ίδια αναφέρθηκε στους παράγοντες που στάθηκαν σημαντικοί στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ελλάδα για τα εμβόλια και όπως είπε ήταν η ανοσογονικότητά τους, η αποτελεσματικότητα τους, αλλά και η ασφάλεια τους.

Μάλιστα μίλησε και για τους αρνητές, λέγοντας ότι βρέθηκαν “απέναντι” με λανθασμένες πεποιθήσεις για τον εμβολιασμό. Όπως τόνισε, από τις 24 Δεκεμβρίου 2020 που φτάνει το πρώτο mRNA εμβόλιο στη χώρα μας και αρχίζει ο εμβολιασμός με βάση την προτεραιοποίηση της ηλικίας, έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που αφορά όχι μόνο τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αλλά όλο τον ενήλικο πληθυσμό άνω των 18 ετών.