Θεόδωρος Πελαγίδης: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών

Θεόδωρος Πελαγίδης: Ποιος είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών
Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονoμικών Θεόδωρο Πελαγίδη, να μιλά σε πάνελ, την 4η ημέρα των εργασιών, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού, Σάββατο 29 Απριλίου 2023. Ανακοινώθηκε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στα κρίσιμα υπουργεία Άμυνας, και Εξωτερικών τοποθετήθηκε ένας στρατιωτικός ο πρώην Α/ΓΕΣ και πρώην υφυπουργός στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής και ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης. Στο υπ. Προ.Πο. ο πρώην Α/ΓΕΣ στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης και Κυβερνητικός εκπρόσωπος ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης. Πέμπτη 25 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υποδιοικητής της ΤτΕ αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Πελαγίδης, ορκίστηκε σήμερα ως ο νέος υπουργός Οικονομικών μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τελεί υποδιοικητής της ΤτΕ, από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, και την εξυγίανση τραπεζών.

Είναι επίσης Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.

Από το 2004 είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Από το 2012 έως 19/9/2020 διετέλεσε NR Senior Fellow στο Brookings Institution USA.

Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (πτυχίο 8.51/10, 1987 με υποτροφία ΙΚΥ), Sussex (M.Phil.,1989), Paris (Doctorat, 1993 με υποτροφία SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) & Harvard CES (Post-Doc, 1993 & 1995 με υποτροφία ΝΑΤΟ).

Για την επενδυτική βαθμίδα

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο πρόγραμμα, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών ανέφερε για το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας: «Η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, με δεδομένες τις ημερομηνίες που βαθμολογούν, είτε τον Οκτώβριο είτε τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει αυτό το θέμα, θα έχει λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και τυπικά».

Σημείωσε μάλιστα ότι από πέρσι έπρεπε να είχε λάβει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αλλά υπήρξαν διάφορες επιφυλάξεις, μια εξ αυτών σχετικά με την πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Δημοσιεύσεις

Έχει τουλάχιστον 70 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις με κριτές μεταξύ των οποίων: International Review of Law and Economics, Journal of Economic Studies, The Journal of Economic Policy Reform, The Journal of Policy Modelling, Cambridge Journal of Economics, European Journal of Law and Economics, Managerial and Decision Economics, Economists’ Voice, The Cato Journal, Review of International Studies, Journal of Post-Keynesian Economics, Asian Journal of Shipping and Logistics, etc.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εδράζονται στις περιοχές των Οικονομικών της Νομισματικής Ενοποίησης, της Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Νομισματικής και Οικονομικής Ολοκλήρωσης, της Θετικής Πολιτικής Οικονομίας και των Ναυτιλιακών Οικονομικών.

Το βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Επίσης επιμελήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οικονομία». Πρόκειται για μία συζήτηση  στην οποία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τις απόψεις του και την οπτική με την οποία έβλεπε όχι μόνο την οικονομία αλλά το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων που αυτή επηρεάζει.

Επίσης ο αείμνηστος πολιτικός, μιλά για τις σχέσεις με την Ευρώπη, τη σημασία των προσωπικών δεσμών στην πολιτική, αλλά και την παιδεία, τη γραφειοκρατία και τη δημόσια διοίκηση, με προσεγγίσεις οι οποίες δείχνουν εξαιρετικά επίκαιρες δέκα χρόνια μετά τη συζήτηση και τριάντα αφότου έγινε πρωθυπουργός.

Η βιβλιογραφία

Στην Ελλάδα έχει συγγράψει 17 μονογραφίες μεταξύ των οποίων, Η Προσοδοθηρία και οι Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία (2006), Η Στιγμή της Στροφής και ο Προοδευτικός Πραγματισμός στην Ελληνική Οικονομία (2010), Κατανοώντας την Κρίση στην Ελληνική Οικονομία (2013), Μέση Γη. Η Επιστροφή του Πολιτικού Κέντρου. Θεωρία και Οικονομικές Πολιτικές (2017) και Η Ελληνική Οικονομία πριν και μετά τον Covid-19 (2020).

Διεθνώς έχει εκδώσει με τον Μ. Μητσόπουλο τα βιβλία:

-Understanding the Crisis in Greece. From Boom to Bust, MacMillan 2011 & 2012, 2nd ed.

-Greece. From Exit to Recovery? Brookings Institution Publ. 2014,

-Who’s to Blame for Greece? Austerity in Charge of Saving a Broken Economy, MacMillan/Palgrave 2016,

-Who’s to Blame for Greece? How Austerity and Populism are Destroying a Country with High Potential, Springer/MacMillan/Palgrave 2018, 2nd Ed.

– Who’s to Blame for Greece? Life after Bankruptcy. Between Recovery and Sub-standard Growth, Springer/MacMillan/Palgrave 2021, 3nd Ed.

Έχει δημοσιεύσει κείμενα και παραχωρήσει συνεντεύξεις στους Financial Times, e-CNN, e- New York Times, WSJ, The Guardian, La Croix, Die Welt, RSR Suisse, Berlingske, Washington Post, Bloomberg, Toronto Star, The Washington Times, Financial Times, El Mercurio, ElPais, κ.α. ενώ δημοσίευε σε τακτική βάση άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του Brookings Institution, Global, Washington D.C. την περίοδο 2015-2020.