Θεόδωρος Τρύφων: «Οι επενδύσεις είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα»
- 16/04/2025, 16:45
- SHARE

Σε μια συγκυρία παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων, με τον εμπορικό προστατευτισμό να επιστρέφει στο προσκήνιο και την Ευρώπη να δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της, ο Θεόδωρος Τρύφων, CEO της ELPEN και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η βιομηχανική παραγωγή και ειδικά ο στρατηγικός τομέας του φαρμάκου πρέπει να μετατραπούν σε βασικό πυλώνα της επόμενης ημέρας – μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά τις ενισχύσεις, μετά το 2027.
Από το Delphi Economic Forum και από το πάνελ «Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, τι; Η Κρίσιμη Καμπή του 2027» ο κ. Τρύφωνας είπε: «Η φαρμακοβιομηχανία έχει προς το παρόν εξαιρεθεί, αλλά και να μπουν δασμοί δεν θα αντέξουν πολύ γιατί το φάρμακο είναι ανελαστικό είδος.» Ταυτόχρονα, αναγνώρισε μια παράδοξη αλλά ουσιαστική θετική επίδραση από την πολιτική Τραμπ: τον εξαναγκασμό της Ε.Ε. να κινηθεί ταχύτερα – επιτέλους – για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η Ευρώπη, είπε, οφείλει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, προωθώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις: μείωση γραφειοκρατίας, επενδυτικά κίνητρα, ενίσχυση της παραγωγής και κυρίως, δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την έρευνα, την καινοτομία και τις εξαγωγές. Γιατί, όπως τόνισε, φαρμακοβιομηχανία έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο σε HUB παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«H πολιτική των δασμών και η φιλοσοφία της Κυβέρνησης Τραμπ έχουν ένα θετικό αντίκτυπο ως προς την Ε.Ε. Tο γεγονός ότι την αναγκάζει να δράσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά για να κρατήσει ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις. Χαρακτηριστικά στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας η Ευρωπαϊκή επιτροπή προωθεί, για πρώτη φορά, μέτρα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και κίνητρα για παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε, το Critical Medicines ACT», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πως την πολιτική των δασμών αυξάνεται η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρώπη και αν γίνει αυτό θα πιεστούν οι κοινωνικές δαπάνες άρα και οι δαπάνες φαρμάκων. Αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε «δεν έχουν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό και ορίζοντα. Άρα θα συνεχιστούν και μετά το 2027 και είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητά μας.» Τόνισε πως η βιομηχανία πρέπει να αυξηθεί σαν % του ΑΕΠ και να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό που κουβαλάμε από το 2010. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύουν σε έρευνα και καινοτομία, σε συνέργειες με ομοειδείς επιχειρήσεις και να έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Η πολιτεία από την πλευρά της πρέπει να αντιμετωπίσει εκτός από το θέμα του ενεργειακού κόστους, και τις παθογένειες πολλών ετών πχ. γραφειοκρατία, χωροταξικό, μισθολογικό κόστος κ.ά. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει στοχευμένη κατεύθυνση των επενδυτικών κινήτρων», σημείωσε.