Θεοθωρικάκος: 11 προτεραιότητες για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας του 2030

Θεοθωρικάκος: 11 προτεραιότητες για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας του 2030
Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 7 Απριλίου 2025. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Ο αρμόδιος υπουργός είπε πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι απόλυτη αναγκαιότητα για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους».

«Με τη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, την εθνική ασφάλεια και τη μείωση των ανισοτήτων». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» μιλώντας για τη στρατηγική, τη φιλοσοφία και τις στοχεύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου και υπογραμμίζει πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι απόλυτη αναγκαιότητα για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους».

Οι 11 προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως προκύπτουν από όσα ανέφερε ο υπουργός, είναι:

  1. Νέος παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην αξία της εργασίας
  2. Παραγωγικός μετασχηματισμός με ενίσχυση της βιομηχανίας
  3. Ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού
  4. Αντιμετώπιση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων
  5. Νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς
  6. Παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, καινοτομία
  7. Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα
  8. Απολογισμός και λογοδοσία για όλες τις επενδύσεις
  9. Ανάπτυξη σημαίνει ασφάλεια για την Ελλάδα
  10. Ποιότητα ζωής και αντιστροφή της δημογραφικής συρρίκνωσης
  11. Αυστηροί έλεγχοι για την προστασία του καταναλωτή.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Ανάπτυξης.

O νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Ποια είναι η φιλοσοφία και η στόχευση;

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι προϊόν πολλών συζητήσεων που ουσιαστικά ξεκίνησαν τον φθινόπωρο όταν παρουσιάσαμε μαζί με τον πρωθυπουργό την στρατηγική του Υπουργείου Ανάπτυξης για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα και για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι εγκεφαλικό δημιούργημα, είναι απόλυτη αναγκαιότητα για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Δυστυχώς, παρά τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και την υπεύθυνη πολιτική που ακολουθήσαμε τα τελευταία έξι χρόνια στο δημοσιονομικό πεδίο, η χώρα μας παραμένει να έχει υψηλό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό πρέπει κατεπειγόντως να διορθωθεί και απαιτεί πιο ανταγωνιστική οικονομία, με πολλές περισσότερες εξαγωγές, με στέρεη βάση της στη βιομηχανία και στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και στην καινοτομία. Χρειαζόμαστε πολλούς περισσότερους νέους ανθρώπους που να θέλουν να εργαστούν στη βιομηχανία και στην καινοτομία. Στο θέμα των θέσεων εργασίας είμαστε σε διάλογο με την κοινωνία και με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, ο οποίος δεν θέλει η δημιουργία θέσεων εργασίας να αποτελεί κίνητρο το οποίο η Πολιτεία θα χρηματοδοτεί.

Σε ποιους τομείς πέφτει το βάρος των επενδύσεων και ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη;

Το βάρος με το νέο αναπτυξιακό νόμο πέφτει στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές και σε νομούς που είναι κάτω από το μέσο όρο του εθνικού εισοδήματος. Γιατί πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού, η εθνική ασφάλεια και η μείωση των ανισοτήτων πηγαίνουν μαζί. Και τις υπηρετούμε αυτές τις αναγκαιότητες και τις πολιτικές που εκπροσωπούν τις ιδέες της Παράταξής μας, άρα και τις ιδέες του Ελληνισμού, με επιμονή με στόχο να έχουμε πρακτικά αποτελέσματα. Θυμίζω στους πολίτες ότι το ενδιαφέρον μας για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος στη χώρα είναι διαχρονικό και ανεξάρτητο από την θέση ευθύνης που υπηρετώ. ‘Αρα δεν θα μπορούσε ο Υπουργός Ανάπτυξης να μην ενδιαφέρεται για την δραστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Γι’ αυτό το λόγο, στον αναπτυξιακό νόμο στις παραμεθόριες περιοχές ρίχνουμε βάρος σε μεγάλες επενδύσεις όλων των ειδών, με ισχυρό κριτήριο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, προκηρύσσουμε ξεχωριστό καθεστώς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και παραδοσιακών μορφών της οικονομίας τον φθινόπωρο, για να δώσουμε την δυνατότητα και σε απλούς πολίτες, χωρίς ιδιαίτερη επιχειρηματική δραστηριότητα, να αξιοποιήσουν παραδοσιακές επαγγελματικές δράσεις και να ενισχυθούν από την πολιτεία, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο προέλευσής τους. Ίδια πρόνοια θα υπάρξει και για τα μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, διότι είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε και την νησιωτικότητα και προφανώς την ελληνικότητα των νησιών μας.

Η ανάπτυξη στους «δύσκολους» νομούς της περιφέρειας είναι εθνική υπόθεση, όχι μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αλλά γιατί μόνο έτσι θα μειωθεί η αδιάκοπη μετανάστευση προς την Αθήνα και η αναζήτηση μόνιμης κατοικίας στην περιοχή της πρωτεύουσας, που δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα και διαρκή άνοδο του κόστους ζωής και ιδιαίτερα της στέγασης.

Ακούμε συχνά – πυκνά ότι η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Ποιο είναι αυτό κατά τη γνώμη σας και πως μπορεί να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος;

Ο στόχος της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου έχει τεθεί με έμφαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αλλά τίθεται και από σημαντικούς φορείς της κοινωνίας και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως είναι το ΕΒΕΑ, τα επιμελητήρια συνολικά. Απαιτείται μια συνολική στρατηγική και την οποία την έχουμε περιγράψει από το προηγούμενο φθινόπωρο και σε ό,τι μας αφορά την ακολουθούμε με συνέπεια. Ωστόσο, ο παραγωγικός μετασχηματισμός έχει και άλλες προϋποθέσεις. Σταχυολογώ την ιδεολογική και ηθική ανύψωση της αξίας της εργασίας μέσα στην κοινωνία. Δεν μπορεί ούτε οι νέοι άνθρωποι, ούτε κανένας άνθρωπος να έχει ως αξία το ουρανοκατέβατο κέρδος, το εύκολο κέρδος και ακόμη χειρότερο το κέρδος από τη διαφθορά. Αξία οφείλει να είναι η παραγωγική εργασία που δημιουργεί κέρδος ατομικό, κοινωνικό και συνολικό για την εθνική οικονομία.

Γίνονται σοβαρές προσπάθειες με προγράμματα απασχόλησης, πιστεύω όμως ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να επιμείνουμε με στρατηγική για την υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που οι πυλώνες του είναι η βιομηχανία, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες, η εξωστρέφεια. Η ελληνική οικονομία έχει ζωτικούς χώρους σ’ όλη την ανθρωπότητα κατά κυριολεξία. Η στρατηγική της χώρας προς το 2030 οφείλει να είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και το νέο παραγωγικό μοντέλο ως μια υπόθεση που πρέπει να ενώνει τους Έλληνες, τις κοινωνικές δυνάμεις και το πολιτικό σύστημα.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της έρευνας και της καινοτομίας;

Καινοτομία σημαίνει αυξημένη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Επενδύουμε στην έρευνα και τη σύνδεσή της με την αγορά, ενισχύουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Σας θυμίζω τις φοροαπαλλαγές και τη σύνδεση επενδύσεων σε επιχειρήσεις startupμε την παροχή goldenvisa. Επενδύουμε στην δημιουργικότητα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα, ώστε να πετύχουμε εξωστρέφεια και εξαγωγές που θα προσφέρουν υπεραξία στην οικονομία μας, σε όφελος πάντα της κοινωνίας μας συνολικά. Χιλιάδες νέα παιδιά δραστηριοποιούνται, η νέα γενιά της Ελλάδας έχει ταλέντο και δημιουργικότητα. Πρέπει το ElevateGreeceνα ενεργοποιηθεί πολύ πιο δραστήρια και συστηματικά για να συμβάλλει στη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων που καινοτομούν.

Έχετε δηλώσει ότι το δόγμα σας είναι «διαφάνεια παντού, για τους πάντες και για τα πάντα». Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε κυρώσεις για τις 1.400 και άνω επενδύσεις που κατά το παρελθόν πήραν λεφτά και έμειναν στα μπετά; Πως θα κινηθείτε σε αυτές τις υποθέσεις και τι προσδοκάτε να ανακτήσετε από τα χρήματα που δόθηκαν;

Το δόγμα διαφάνεια παντού για τους πάντες και για τα πάντα είναι μια διαχρονική αξία ζωής και οφείλει να διέπει την πορεία κάθε πολιτικού προσώπου και κάθε παράταξης. Από την στιγμή που υπηρετώ τα πολύ υπεύθυνα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης, οφείλω να κάνω τα πάντα για να αποδεικνύουμε τον έμπρακτο σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ενημερώθηκα πριν ένα μήνα από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων ότι άνω των 1.400 επενδύσεων που έχουν πάρει προκαταβολές, βασισμένοι στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011, δεν ολοκλήρωσαν τις επενδύσεις τους. Με βάση το νόμο αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα. Τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και αμέσως μόλις ολοκληρωθούνθα δώσω πλήρη απολογισμό για το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση, πόσα χρήματα επιστράφηκαν στα κρατικά ταμεία και τι ακριβώς έχει συμβεί. Είναι χρέος μου να το ολοκληρώσω.

Μήπως η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση;

Το αντίθετο ισχύει. Είμαστε μέσα στην κοινωνία και λαμβάνουμε συνεχώς τα μηνύματα των πολιτών. ‘Αμεσα, όχι μέσω ερευνών, από πρώτο χέρι. Και ακριβώς επειδή ισχύει αυτό η ΝΔ είναι η κεντρική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Έχει τη στήριξη της πλειοψηφία των πολιτών γιατί διατυπώνει και εφαρμόζει διαχρονικά πολιτικές ευθύνης για το μέλλον της πατρίδας μας. Και αυτό ισχύει και σήμερα.

Σας βλέπουμε συχνά στον Νότιο Τομέα Αθηνών, την εκλογική σας περιφέρεια, μήπως πλησιάζουν εκλογές;

Οφείλουμε να είμαστε συνεχώς μέσα στην κοινωνία, να βιώνουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες, να εξηγούμε την πολιτική μας. Προσωπικά αναζωογονούμαι από αυτή την επικοινωνία, που μου δίνει δύναμη. Και ο θετικός λόγος και η κριτική των πολιτών μας δίνουν οξυγόνο. Οι εκλογές, όπως ξέρετε, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: