Θέρετρο το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας»;

Θέρετρο το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας»;

Πώς η Ρωσία προσπαθεί να μετατρέψει τη Λίμνη Βαϊκάλη σε τουριστικό «μαγνήτη».

Το ταξίδι διαρκεί 16 ημέρες, εκ των οποίων οι επτά είναι μέσα στο τρένο του υπερσιβηρικού. Οι τουρίστες μπορούν να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν τις υπόλοιπες. Μπορούν για παράδειγμα να περάσουν μερικές ημέρες στην Αγία Πετρούπολη. Για τους αθεράπευτα… ρομαντικούς, υπάρχει η επιλογή για μία στάση στην Περμ, την πόλη που λέγεται ότι ενέπνευσε τον Μπόρις Παστερνάκ στη συγγραφή του «Δόκτωρα Ζιβάγκο».

Όμως, η μεγαλύτερη ατραξιόν του ταξιδιού -γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant– είναι το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας», κατά το γνωστότερο Βαϊκάλη: η πιο παλιά, η πιο βαθιά και η πιο μεγάλη λίμνη παγκοσμίως, με τον περισσότερο όγκο γλυκού νερού πάνω στον πλανήτη.

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 κατά την UNESCO, έχει 22 νησιά. Οι γείτονες Μογγόλοι τη θεωρούν «ιερή θάλασσα», που τις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της στοιχειώνουν κακά πνεύματα. Αλλά κατά την… ιδιοκτήτρια Ρωσία, θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε ένα τουριστικό και κατασκευαστικό Ελ Ντοράντο!

Διαβάστε ακόμη: Η «οργή» του Ριάντ

Από τους 300.000 τουρίστες που συρρέουν κάθε χρόνο εδώ, το 10% είναι ξένοι. Πολλοί παίρνουν μέρος στον χειμερινό μαραθώνιο πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης και διαμένουν σε σπίτια ντόπιων ή σε πρόχειρους ξενώνες, που σπάνια όμως έχουν ηλεκτροδότηση ή τρεχούμενο νερό. Ενδεικτικά, ένας τουρίστας περιέγραψε γλαφυρά τις τουαλέτες σε ένα σχόλιο στο διαδίκτυο ως «μακριές τάβλες με τρύπες»!

Παρ’ όλα αυτά, «το τουριστικό ενδιαφέρον για την Βαϊκάλη παρουσιάζει σταθερή αύξηση 10-20% κάθε χρόνο», υποστηρίζει η Οντέτα Φούσι, διευθύντρια πωλήσεων στην τουριστική εταιρία Russia Experience, που οργανώνει ανάλογα ταξίδια. «Δέκα ή 15 χρόνια πριν, είχαμε το πολύ 30-40 τουρίστες που ενδιαφέρονταν για την περιοχή. Πέρυσι, στείλαμε στη Βαϊκάλη περίπου 800 άτομα, καθείς εκ των οποίων πλήρωσε 4.000-8.000 δολάρια για το ταξίδι». Οι περισσότεροι ήταν Κινέζοι.

Διαβάστε ακόμη: «Νέα εποχή» για τις επαφές Ιράν-Δύσης

Η τάση αυτή έβαλε γρήγορα την ρωσική κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις για την εκμετάλλευση της προστατευόμενης περιοχής στη νότια Σιβηρία. Ήδη, έχει εγκαθιδρύσει δύο ειδικές οικονομικές ζώνες στα πέριξ της λίμνης. Στα δυτικά, κατασκευαστές και ντόπιοι πολιτικοί ακόμη «τρώγονται» για τη διανομή γης και προνομίων. Στα ανατολικά, η αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής, έπρεπε βάσει των αρχικών σχεδίων, να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Επί του παρόντος, έχουν φτιαχτεί δύο μονάδες ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Τους τελευταίους μήνες άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα πολυτελή ξενοδοχεία. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο στην Ουλάν Ούντε ανακαινίστηκε, ενώ φτιάχτηκε και δρόμος προς τη Βαϊκάλη.

Ειδικοί παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί για τις προοπτικές η περιοχή να μετατραπεί σε έναν ακόμη δημοφιλή τουριστικό προορισμό, τόσο λόγω της γεωγραφικής της απομόνωσης, όσο και εξαιτίας της βραχύβιας – ένεκα του ψυχρού κλίματος – τουριστικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η Kommersant, οι αρχές και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ευελπιστούν πως αυτό θα αλλάξει σε 10-15 χρόνια. Ήδη, σχολιάζει σε ρεπορτάζ της, «ο πήχης έχει ανέβει στις τουριστικές υποδομές, ακόμη και στις… τουαλέτες»! Ο χρόνος μετρά εξάλλου αντίστροφα για τη Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014 στο Σότσι. Και η Μόσχα έχει ήδη αποφασίσει η λαμπαδηδρομία να περάσει, εν είδει ζωντανής διαφήμισης, από τις μέχρι χθες ερημικές όχθες της Βαϊκάλης.