Θερίζει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Για όγδοη μέρα πάνω από 60.000 κρούσματα το 24ωρο

Θερίζει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Για όγδοη μέρα πάνω από 60.000 κρούσματα το 24ωρο
epa08411031 People wait in line to pick up donated baby supplies being distributed by the Food Bank For New York City in New York, New York, USA, on 08 May 2020. The unemployment rate in the United States was reported today to be at 14.7 percent as the national economy is showing a massive impact from state and city responses to controlling the coronavirus pandemic. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, πάνω από εξήντα χιλιάδες- πλησίασαν τα 70.000- κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, πάνω από εξήντα χιλιάδες- πλησίασαν τα 70.000- κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Οι 68.524 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα αύξησαν σε πάνω από 3,89 εκατομμύρια τον συνολικό απολογισμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, που πρόσβαλε τον άνθρωπο για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη σχολή ιατρικής αυτή της Βαλτιμόρης, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 961 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να φθάνει έτσι τους 141.883.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που κάνει δική του, ανεξάρτητη καταμέτρηση, μετέδωσε νωρίτερα ότι οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας του σοβαρού οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ξεπέρασαν τους χίλιους χθες.

Έπειτα από εβδομάδες μειωμένων αριθμών απωλειών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 19η Ιουλίου σημειώθηκαν πάνω από 5.200 θάνατοι, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, αναλύει το Reuters. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αύξησης των νεκρών.

Σχεδόν 142.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 μέχρι σήμερα, απολογισμός που ειδικοί προειδοποιούν πως θα επιδεινωθεί με ραγδαίους ρυθμούς, μετά την πρόσφατη εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και την πολύ ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία σε πολλές πολιτείες.

Οι ημερήσιοι απολογισμοί θυμάτων είχαν κορυφωθεί τον Απρίλιο, όταν στη χώρα καταγράφονταν κατά μέσον όρο 2.000 θάνατοι κάθε 24ωρο. Ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε σταθερά, στους 1.300 ημερησίως κατά μέσον όρο τον Μάιο και σε κάτω από 800 ημερησίως κατά μέσον όρο τον Ιούνιο, πάντα σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Όμως, μετά την απόφαση πολλών πολιτειών να ξανανοίξουν χωρίς να έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις από πλευράς υγειονομικής ασφάλειας, όπως για παράδειγμα τη μείωση των μολύνσεων για δύο εβδομάδες, οι θάνατοι αυξάνονται και πάλι σε 21 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων της Αριζόνας, της Φλόριντας και του Τέξας, με βάση τη σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων εβδομάδων με εκείνα των δύο προηγούμενων.

Ενώ εν μέρει η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης μπορεί να αποδοθεί στο ότι διενεργούνται περισσότερα τεστ, η αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, που δεν έχει καμιά σύνδεση με τον αριθμό των εξετάσεων, άρχισε να αυξάνεται ραγδαία στα τέλη Ιουνίου.

Μέχρι τώρα μέσα στον Ιούλιο 17 πολιτείες καταγράφουν ρεκόρ πασχόντων από την COVID-19 που νοσηλεύονται, με εννέα πολιτείες να ανακοινώνουν ρεκόρ την Τρίτη, ανάμεσά τους την Αλαμπάμα, το Τέξας και την Καλιφόρνια.

Στη Φλόριντα, σχεδόν πενήντα νοσοκομεία ενημέρωσαν ότι οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλήρεις.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, όδευαν να καταγράψουν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, όμως εδώ και αρκετές εβδομάδες, η καμπύλη της εξάπλωσης βρίσκεται ξανά σε άνοδο, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Η κατάσταση «δυστυχώς θα χειροτερέψει προτού καλυτερέψει», δήλωσε χθες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην πανδημία, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου που ήταν αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση από τον Απρίλιο.

Εξάλλου, ο μεγιστάνας για πρώτη φορά συνέστησε απερίφραστα στους Αμερικανούς να φορούν μάσκα, όταν «δεν είναι δυνατή η τήρηση της κοινωνικής απόστασης». «Είτε σας αρέσουν οι μάσκες είτε όχι, έχουν αντίκτυπο», αναγνώρισε ο Τραμπ, ενώ παράλληλα «εκλιπάρησε» τους νέους να «αποφεύγουν τα γεμάτα μπαρ».