Θερμή υποδοχή στη Γενεύη για το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook

Θερμή υποδοχή στη Γενεύη για το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook
epa06908851 (FILE) - The facebook logo inside the facebook Chalet on the sideline of the 47th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 20 January 2017 (reissued 25 July 2018). Facebook has been given a license to setup an office in China even though the company's website has blocked within the country since 2009. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Facebook σχεδίασε το Libra ώστε να είναι ένας λιγότερο ασταθής αντίπαλος του Bitcoin, συνδέοντάς το με ένα καλάθι από υπάρχοντα νομίσματα και τίτλους.

Η Γενεύη είναι «ενθουσιασμένη» για τη συνεργασία της με το Facebook, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικής ανάπτυξης του καντονιού Pierre Maudet την περασμένη εβδομάδα, αφού έγινε γνωστό πως το Facebook είχε επιλέξει την ελβετική πόλη ως έδρα του Libra Association, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα διοικεί το δίκτυο πληρωμών και θα διαχειρίζεται ένα χρηματοπιστωτικό αποθεματικό για το κρυπτονόμισμα. Η ελβετική κρατική γραμματεία για τα διεθνή οικονομικά δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «θετικό σημάδι ότι η Ελβετία μπορεί να παίξει ρόλο σε ένα φιλόδοξο διεθνές σχέδιο».

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την προσέγγιση της χώρας όσον αφορά στη ρύθμιση και έναν ενθουσιασμό για τα ψηφιακά νομίσματα που δεν χαρακτηρίζει άλλους αξιωματούχους που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για εγκληματίες. Ελβετοί πολιτικοί έχουν μιλήσει με ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της «κοιλάδας Crypto» στην ελβετική πόλη Zug με τη χαμηλή φορολογία και ο υπουργός Οικονομικών Johann Schneider-Ammann πέρυσι μίλησε ακόμα και για την εξέλιξη του Crypto Valley σε μία «Crypto-χώρα Ελβετία».

«Η νομοθεσία της Ελβετίας είναι πολύ χαλαρότερη από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν πρόκειται για κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Sven Korschinowski, εταίρος της KPMG. «Έχει νόημα για τη Libra να έρθει στην Ελβετία».

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει τίποτα για να δούμε. Σε αντίθεση με το Βερολίνο και το Λονδίνο, η Γενεύη δεν έχει καμία τεχνολογική περιφέρεια. Προς το παρόν, η Libra ενοικιάζει χώρο σε ένα κοινόχρηστο γραφείο σε ένα νησί στον ποταμό Rhone, στο σημείο όπου βρισκόταν ένα πρώην υποκατάστημα της τράπεζας Coutts. Άλλοι μισθωτές περιλαμβάνουν την PayPal Holdings και την Crypto Finance.

Το Facebook σχεδίασε το Libra ώστε να είναι ένας λιγότερο ασταθής αντίπαλος του Bitcoin, συνδέοντάς το με ένα καλάθι από υπάρχοντα νομίσματα και τίτλους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, δήλωσε ότι προσεγγίζει την ιδέα «με ανοιχτό μυαλό, αλλά όχι με ανοιχτή πόρτα». Άλλοι ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι «δεν τίθεται ζήτημα» η Libra «να γίνει κρατικό νόμισμα» και κάλεσε τους συναδέλφους του να εξετάσουν προσεκτικά τα σχέδια του Facebook. Η Maxine Waters, πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος μέχρι να το εξετάσει το Κογκρέσο. Ακόμα και ο συνιδρυτής του Facebook έχει πει ότι είναι εναντίον του.

Μια σειρά δόλιων αρχικών προσφορών νομισμάτων στις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία στις ρυθμιστικές αρχές της Ουάσιγκτον ότι τα κρυπτονομίσματα κινδυνεύουν να λειτουργήσουν ως μαγνήτες για το έγκλημα- και η Ελβετία δεν έχει ανοσία. Οι χάκερ Wannacry το 2017 στράφηκαν σε μια ελβετική χρηματιστηριακή αγορά bitcoins για να ξεπλύνουν τα έσοδα από το σχέδιο εκβιασμών τους.

Αργότερα την ίδια χρονιά, η ελβετική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή Finma προειδοποίησε το κοινό σχετικά με απάτες σε ψηφιακά νομίσματα, έβαλε λουκέτο σε έναν φορέα εκμετάλλευσης και ξεκίνησε έρευνες σε βάρος άλλων. Ταυτόχρονα, έχει παράσχει τουλάχιστον σε μία εταιρεία, την Crypto Finance, την ίδια άδεια με τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, που σημαίνει ότι μπορεί να διαχειρίζεται και να διανέμει εγχώρια και ξένα κεφάλαια και να παρέχει συμβουλές στους επενδυτές.

Η Finma δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται σε επαφή με το Facebook για να καθορίσει εάν το σχέδιο θα χρειαστεί έγκριση. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η προσέγγιση της Finma ώς προς τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων έχει τύχει θετικής υποδοχής από τα στελέχη της Crypto Valley.

«Η Finma αξίζει μεγάλη αναγνώριση για το ότι ήταν πολύ ρεαλιστική και υπομονετική στον τρόπο προσέγγισής της», δήλωσε ο John Hucker, πρόεδρος της Ελβετικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Τεχνολογίας.

Ήταν η φήμη της Ελβετίας ως τόπος σύνδεσης με την κοινωνία των πολιτών και διεθνείς οργανισμούς που κέρδισε το Facebook, δήλωσε ο Dante Disparte, εκπρόσωπος του Libra.

«Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε το Libra, την τεχνολογία και το ψηφιακό νόμισμα με παρόμοιο τρόπο με ένα δημόσιο αγαθό, οπότε πού θα ήταν καλύτερο από την Ελβετία να κάνουμε αυτό το είδος παγκόσμιας οργάνωσης και έργου;», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν επίσης ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού τώρα που η ελβετική ιδιωτική τραπεζική έχει υπονομευθεί από ξένους εισαγγελείς που προσπαθούν να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες που κρύβουν τις περιουσίες τους στην Ελβετία, λέει ο Andre Brunner, ειδικός επί των κρυπτονομισμάτων της Capco στη Φρανκφούρτη.

«Με το τραπεζικό απόρρητο να απειλείται, τα κρυπτονομίσματα είναι μια πόρτα προς έναν νέο κόσμο, και έχεις εδώ τους δικηγόρους και τους ειδικούς στα νομίσματα, τα οικοσυστήματα», δήλωσε ο Brunner.

Εν τέλει, μπορεί να έχει να κάνει με το πραγματιστικό παρελθόν της Ελβετίας, λέει.

«Εφόσον είναι νόμιμα θεμιτό και καλά οργανωμένο, νομίζω ότι η συμπεριφορά της ελβετικής κυβέρνησης είναι περισσότερο «ελάτε ως προσκεκλημένος μας» και όχι «δε θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό»- και να κινδυνεύσει να μείνει απ’ έξω».

Από την άλλη, το ότι το κρυπτονόμισμα «Libra» που σχεδιάζει να κυκλοφορήσει η Facebook πρέπει να σέβεται όλους τους κανονισμούς ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και πρέπει να εξασφαλίσει τραπεζικές άδειες εάν προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του σε περιοδικό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι ενώ υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθούν οι διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων, το Libra θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος.

«Οι κίνδυνοι αυξάνονται από την ανωνυμία που θα έχουν οι χρήστες του Libra», δήλωσε ο Βιλερουά σε συνέντευξή του στο γαλλικό, εβδομαδιαίο περιοδικό L’ Obs, προσθέτοντας ότι το Libra θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συναλλαγές και τα στοιχεία των χρηστών είναι απολύτως ασφαλή. «Εάν ο στόχος είναι η επέκταση του σχεδίου πέρα από τις πληρωμές στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, όπως οι καταθέσεις, τότε θα πρέπει να τελεί υπό ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως μια τράπεζα, με τραπεζική άδεια σε όλες τις χώρες όπου λειτουργεί. Διαφορετικά θα είναι παράνομο», δήλωσε.