Θεσμοί έτοιμοι για δώρα, αν έχουν δείγμα γραφής εντός του 2019

Θεσμοί έτοιμοι για δώρα, αν έχουν δείγμα γραφής εντός του 2019
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α) και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling παρευρίσκονται στο συνέδριο του Economist, με θέμα: "Η Ευρώπη: αφήνοντας πίσω την αναποφασιστικότητα", στο Λαγονήσι, κοντά στην Αθήνα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαλαρώνει η ενισχυμένη εποπτεία; Όλα θα κριθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 καθώς ναι μεν οι θεσμοί δείχνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν την νέα Κυβέρνηση αλλά πρώτα θέλουν άμεσα δείγμα γραφής.

Τάσος Δασόπουλος

Θετικές είναι οι πρώτες εντυπώσεις των θεσμών από τις πρώτες κινήσεις της νέας ελληνικής Κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, αφού όλοι ομολογούν ότι οι εξαγγελίες βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο , όπως και στο παρελθόν θέλουν πρώτα να δουν κάποια μετρήσιμα αποτελέσματα, πριν προχωρήσουν σε κινήσεις χαλάρωσης της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία μέχρι στιγμής είναι πιο στενή και πιο εντατική από αυτή του 3ου μνημονίου.

Στο δημοσιονομικό πεδίο τα πράγματα πάνε μάλλον καλά, αφού η τρύπα των 2,2 δισ. από τα μέτρα του Μαΐου και την ρύθμιση των 120 δόσεων φαίνεται ότι συρρικνώνεται.

Οι ξένοι τεχνοκράτες φαίνεται ότι δέχονται πλέον ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για ταμεία και εφορία δεν θα έχει απώλεια εσόδων ύψους 1,2 δισ. όπως ανέφερε η έκθεση για την 3η αξιολόγηση αλλά μπορεί να έχει από ουδέτερη έως και θετική επίδραση στα έσοδα. Τούτο διότι οι αλλαγές που προωθούνται αφενός θα βοηθήσουν την μεγαλύτερη συμμετοχή στην ρύθμιση και αφετέρου να δίνουν κίνητρα ( πχ το μπόνους επιστροφής τόκων ) για την ολοκλήρωσή της.

Επίσης έχουν αρχίσει να δέχονται στοιχεία με βάση τα οποία η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό δίνει περιθώριο να καλυφθεί δημοσιονομικά η μεγαλύτερη δαπάνη για την νέα μείωση ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται πλέον κοντά στα 400 εκατ. ευρώ από 268 εκατ. ευρώ που κόστιζε η μείωση που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και πρόκειται να ακυρωθεί.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί και στην πράξη τότε τα πράγματα διευκολύνονται και για το 2020 οπότε και η διαπραγμάτευση θα έχει μεγαλύτερο αντικείμενο. Τούτο με δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει η υλοποίηση του βασικού κορμού των μειώσεων φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και δεν θα γίνει και η μείωση του αφορολόγητου. Ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν και οι δύο αυτές βασικές παρεμβάσεις υπολογίζεται κοντά 3 δισ. ευρώ και θα είναι δύσκολο να καλυφθεί χωρίς παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών ( κάτι που ετοιμάζει πυρετωδώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ) αλλά και την μεθοδολογία αποτύπωσης των στοιχείων από αυτή που ίσχυε στο τρίτο μνημόνιο.

Οι θεσμοί είναι πρόθυμοι να συζητήσουν

Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται πλέον τα έσοδα που θα έχει η Ελλάδα από την επιστροφή των κερδών που θα έχουν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα ( ANFA , SNP’s) που εντάχθηκαν στην συμφωνία για το χρέος τον περασμένο Ιούνιο να μην προσμετρώνται στα δημόσια έσοδα όχι μόνο με βάση τον ενιαίο δημοσιονομικό κώδικα (ESA 2010 ) αλλά και σε όρους ενισχυμένης εποπτείας. Σε πιο απλά ελληνικά μια τέτοια αλλαγή όρων θα εξασφαλίζει αυτόματα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. ( όσο θα είναι τα ετήσια έσοδα ) για την περίοδο 2019 -2022 διευκολύνοντας σημαντικά την άσκηση οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι η αλλαγή της μεθοδολογίας στην μέτρηση και των εσόδων αποκρατικοποιήσεις που θα προσμετρώνται όπως και στον προϋπολογισμό κατά ESA μπορούν να δώσουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο από 300 έως και 600 εκατ. ευρώ ανάλογα με τα έσοδα της κάθε χρονιάς.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι αλλά η αποδοχή του θα είναι κυρίως πολιτική απόφαση. Τούτο διότι ενώ στο δεύτερο μνημόνιο δεν υπήρχαν οι περιορισμοί για κέρδη των ομολόγων και τα έσοδα απαοκρατικοποίησεων αυτοί εντάχθηκαν στο τρίτο μνημόνιο και δεν ακυρώθηκαν ούτε μετά την ολοκλήρωσή.

Συνεχίζεται το πάρτι στα ομόλογα

Στο μεταξύ το ψυχολογικό όριο του 2% έσπασε ξανά χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου φτάνοντας νωρίς το μεσημέρι στο 1,94% για να σταθεροποιηθεί στην συνέχεια στο 2,01% δείγμα ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να περιμένουμε σταθεροποιηθεί κάτω από το 2%

Αντιστοίχως το 5ετές ομόλογο διαπραγματεύονταν όλη ημέρα χθες με απόδοση κοντά στο 1,04%.

Χαρακτηριστική περίπτωση για την αντιμετώπιση των αγροτών προς την Ελλάδα είναι ο νέος 7ετής τίτλος που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα με μέσο σταθμικό επιτόκιο 1,9% . Το νέο αυτό ομόλογο διαπραγματεύονταν χθες με από1,74-1,75% δείχνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και για νέα έκδοση μέσα στο φθινόπωρο .

Οι επενδυτές τοποθετούνται με βάση την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σχετικά γρήγορα ( μέχρι και τα μέσα του 2020 ) στην επενδυτική βαθμίδα ( ΒΒΒ) και οι αποδόσεις που δίνουν οι εκδόσεις αυτής της περιόδου δεν θα υπάρχουν τότε και σπεύδουν να επωφεληθούν.

Η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με το αποκλιμακούμενο κόστος του δημόσιου δανεισμού θέλουν μόνο την επιτάχυνση της ανάπτυξης για να ενισχύσουν το ελληνικό αίτημα για μείωση των δημοσιονομικών στόχων που θα αλλάξει οριστικά το σκηνικό για την Ελλάδα.

Πηγή: news247.gr